Een Beerkoeskoes, ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik in 2015 aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger in het Tasikoki Wildlife Rescue Center in Sulawesi. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van het werken in opvangcentra voor wilde dieren in het buitenland: je ontmoet en verzorgt soms dieren waar je nog nooit van hebt gehoord.

Nu is dat in Tasikoki niet zo vreemd. Het opvangcentrum vangt dieren op vanuit heel Indonesie die gered zijn uit de handen van smokkelaars. Noord Sulawesi is namelijk DE hotspot voor het smokkelen van exotische dieren naar het buitenland. Vanuit Noord Sulawesi gaan de dieren de ‘ markt’ op, via de Filipijnen, naar de rest van de wereld. Sommige dieren om als exotisch huisdier te dienen, anderen om als delicatesse of medicijn te eindigen.Er verblijven in Tasikoki dus veel dieren die niet eens op het eiland thuis horen, zoals Orang-Oetans en honingberen. Maar er zijn ook veel bijzondere dieren die alleen op Sulawesi voorkomen. Al eerder schreef ik over onder andere de Tarsius, de Babirusa en de Honingberen. Maar ook de Beerkoeskoes kende ik niet.

Beerkoeskoes Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Tarsius vangt en eet sprinkhaan (Foto: Rowena Goes Ape)

Beerkoeskoes is geen beer

De Beerkoeskoes, in het Engels ook wel Sulawesi Kuskus Bear genoemd, is geen echte beer, maar een buideldier wat hoog in de bomen leeft. De soort komt alleen voor op Sulawesi en enkele omliggende eilanden. Net zoals de Tarsius Tarsier, de babirusa, en de kuifmakaak. Hij heeft een dikke, donkere vacht, langwerpige klauwen en een lange staart. De dieren zijn te vinden in paren of kleine groepen van drie of vier.

Zoals de meeste buideldieren, is de Beerkoeskoes een herbivoor en eet alleen vegetatie. Het dieet bestaat voornamelijk uit bladeren, bloemen, knoppen en onrijp fruit. Vanwege het lage voedingsniveau in veel van zijn dieet, heeft de Koeskoes de neiging langzaam te bewegen en een groot deel van de dag te rusten om het voedsel te verteren.

Status: ernstig bedreigd

Het voortbestaan ​​van de Beerkoeskoes wordt bedreigd door verlies van habitat door ontbossing en door stropers die op hun dikke pels en vlees jagen.

Ik heb de Beerkoeskoes niet verzorgd in het opvangcentrum, maar had het geluk hem – ondanks zijn bedreigde status – toch nog het wild te zien in een nabij gelegen natuur reservaat. Hier zag ik ook de Kuifmakaak en de Tarsius Tarsier. Een prachtige ervaring.

Beerkoeskoes Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Beerkoeskoes hoog in de bomen (Foto: Rowena Goes Ape)

 

Beerkoeskoes Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> Wilde Kuifmakaken (Foto: Rowena Goes Ape)

 

Wil je ons werk steunen?

RGA Blog FOOTER 1600x500 (250)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *