Ik ben nog lang niet uitgeschreven over het Limbe Wildlife Centre in Kameroen, waar ik dit voorjaar een maand heb gewerkt. Naast Chimpanzees, Gorilla’s en (Man)Drils vangt het centrum namelijk nog zoveel andere apensoorten op. Zoals deze Knevelmeerkat Kiki. Is het geen plaatje.

Knevelmeerkat Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Foto: Limbe Wildlife Centre

De prachtige tekening van de Knevelmeerkat

Knevelmeerkatten, Roodneusmeerkatten, Witneusmeerkatten, het kostte me best moeite om alle namen van de verschillende apensoorten te onthouden. En dan ook nog allemaal in het Engels of Frans. De soorten van elkaar onderscheiden was makkelijk, want ze hebben allemaal een specifieke kleur vacht of tekening in hun gezicht. De knevelmeerkat heeft bijvoorbeeld een zwart met blauwe tekening rond de ogen en wangen. En natuurlijk de kenmerkende witte snor onder de neus. Het lichaam is roodachtig bruin en de staart lang en sierlijk. Hun keel en onderlichaam is wit van kleur.

De Knevelmeerkat oftewel de Moustached Guenon is een van de 26 soorten wijd verspreide Afrikaanse apen die worden gekenmerkt door opvallende markeringen van witte of felle kleuren.

Ze leven in de bossen van Centraal- en West-Afrika en ondanks het feit dat de knelvelmeerkat op dit moment geen bedreigde diersoort is, nemen de aantallen in het wild snel af. Jacht op de dieren en ontbossing zijn hier de grootste oorzaken van.

Knevelmeerkatten kunnen ongeveer 22 jaar worden. Ze eten voornamelijk fruit, maar zaden, bladeren, geleedpotigen, eieren en kleine vogels maken ook deel uit van hun dieet. Ze hebben speciale wangzakken die ze gebruiken om voedsel op te bergen tijdens het foerageren. Om het pas later echt op te eten.

Knevelmeerkat Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Foto: Limbe Wildlife Centre

Meet Kiki, de enige knevelmeerkat in Limbe

Kiki is op dit moment de enige knevelmeerkat in het Limbe Wildlife Centre.

Ze werd geconfisqueerd nadat een stroper haar moeder had gedood en haar als een huisdier hield met een touw om haar middel. Toen ze in het centrum aankwam, was ze slechts 6 maanden oud. Ze leeft nu in een sociale groep met andere apen, waaronder Pruess Meerkatten en Roodneus Meerkatten. Deze laatste soort zie je op de achtergrond in de foto.

Ondanks dat de focus van mijn werkzaamheden in het centrum voornamelijk lag bij Gorilla’s en Chimpanzees, nam ik elke dag de tijd om even te gaan kijken bij deze dieren en natuurlijk maakte ik verrijking voor ze.

Knevelmeerkat Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> Serious business! 100 kleine pakketjes maken van bladeren gevuld met fruit voor de meerkatten. Ik heb nog kramp in mijn vingers (Foto: Rowena Goes Ape)

Je kunt Kiki net als veel andere dieren in het centrum ondersteunen als adoptie ouder. Kijk hiervoor op hun website.

Wil je ons werk steunen?

RGA Blog FOOTER 1600x500 (20180206)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *