Neushoornvogels, Kaketoes, allerlei soorten Arenden. Naast Gibbons en andere primaten vangt het Bali Wildlife rescue Center op Bali, Indonesie ook allerlei vogels op. Ik heb ze allemaal bewonderd en verzorgd in 2016 en 2015. Maar de meest bijzondere vogel die daar wordt opgevangen is misschien wel de zeldzame Balispreeuw. Een hagelwitte zangvogel, met een felblauwe tekening rond de ogen en een grote witte kam.

Balispreeuw Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Een volwassen Balispreeuw in het opvangcentrum (Foto: Rowena Goes Ape)

Status: de Balispreeuw is ernstig bedreigd

De Balispreeuw komt oorspronkelijk alleen voor op Bali en was tot voor kort bijna uitgestorven. In 2008 waren er nog hooguit 50 exemplaren in het Bali Barat Natuur Reservaat, zo ongeveer de enige plek waar de vogel in het wild voorkomt.

Omdat de soort, die in hele kleine groepen leeft, gebonden is aan een heel specifiek type leefgebied, op de zwarte markt erg veel geld oplevert en omdat zijn kleine stukje leefgebied ook nog eens wordt ingeruild voor plantages en dorpsuitbreiding, leek het er lange tijd op dat het ie ook echt zou uitsterven.

Succesvolle herintroductie

Friends of the National Park Foundation (FNPF) waar het Bali Wildlife Rescue Center een onderdeel van is, heeft met succes de Balispreeuw geïntroduceerd op een nabijgelegen eiland, Nusa Penida.

Dit eiland is dankzij het FNPF een beschermd gebied geworden voor vogels, waaronder de Balispreeuw. De stichting ondersteunt ook de lokale bevolking en leert ze goed met hun omgeving om te gaan:.

Elk dorp op het eiland zet zich nu in om de vogels te beschermen tegen smokkelaars en handelaren. In ruil hiervoor sponsort FNPF hun

kinderen, zodat ze naar school kunnen gaan. Ook leren ze de inwoners over duurzame landbouw en planten ze bomen om de bossen te herstellen.

Nusa Penida

Mocht je ooit op Bali komen, vergeet dan niet dit eiland te bezoeken. Je kunt er nu de zeldzame vogel in het wild spotten. Ik was er in 2016 jaar samen met dierenarts Rinni en dierverzorger Samson van het Bali Wildlife Rescue Center. Vanuit Bali voeren we in ruim drie uur naar dit nabij gelegen eiland, vergezeld door twee kaketoes. Deze dieren waren na een intensieve verzorging van twee jaar klaar om vrijgelaten te worden op het eiland. Lees hier meer over dit geweldige avontuur.

Balispreeuw Blog | Rowena Goes Ape (e)
>> Dierenarts Rinni en ik op weg naar Nusa Penida om twee Kaketoes vrij te laten (Foto: Rowena Goes Ape)

Ik heb nog steeds wekelijks online contact met de medewerkers van het opvangcentrum. Onlangs lieten ze me deze foto’s zien van de eerste twee weken van een pasgeboren Balispreeuw. Die wil ik jullie niet onthouden.

Balispreeuw Blog | Rowena Goes Ape (abcd)
>> 2018: een Balispreeuw, geboren in het opvangcentrum (Foto’s: FNPF)

Zou je ons werk willen steunen?

RGA Blog FOOTER 1600x500 (20180206)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *