Ik heb inmiddels al met een flink aantal bijzondere diersoorten kennis gemaakt de afgelopen jaren. Babirusa, Kuifmakaken, Balispreeuwen, Honingberen.

Limbe Wildlife Centre

Allemaal uitzonderlijke dieren die vaak alleen in een specifiek (deel van een) land voorkomen. En allen worden met uitsterven bedreigd. Elke keer ben ik weer verbaasd waarom deze prachtige dieren zo onbekend zijn en ook dit jaar is het weer raak.

Volgende week vertrek ik naar Kameroen om in Limbe Wildlife Centre met geredde mensapen te werken. Naast Gorilla’s en Chimpansees worden daar echter ook andere primaten opgevangen, namelijk Mandrils en Drils. De Mandril met zijn opvallend gekleurde gezicht ken je waarschijnlijk wel, maar de Dril? Ik durf bijna te wedden dat je daar niet eerder van gehoord hebt! Ik kende ze ook niet tot ik me ging verdiepen in de wilde dieren van Kameroen, moet ik eerlijk bekennen.

Ik was al verkocht toen ik deze foto kreeg van World of Wildlife, de organisatie die mij heeft geholpen om in Limbe aan de slag te kunnen en zeg nu zelf, is ie niet prachtig!

Bijzondere dieren De Dril Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Geredde Dril in Limbe Wildlife Centre (Foto: World of Wildlife)

De Dril. Zeldzaam en zachtaardig

De (Man)Dril is op de mensapen na de grootste primaat.

Bijzondere dieren De Dril Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> Een Mandril (Foto: Robert Harding)

De Mandril heeft dus een paars, blauwe en rode tekening in zijn gezicht met een feloranje kin, het gezicht van de Dril is zwart.

Maar dat maakt hem niet minder opvallend, want door de lichte vacht rand rondom het zwarte gelaat spring zijn gezicht eruit. Maar het is waarschijnlijk wel de reden dat dierentuinen altijd voor de Mandril hebben gekozen in plaats van de Dril. Het kleurenspel van lila, blauw en paars op het achterwerk van mannelijke Mandrils en Drils komt wel overeen en hoe sprekender de kleuren, hoe hoger de rang van de man.

Het zijn beide groepsdieren die alleen in de regenwouden van bepaalde gebieden Centraal-Afrika voorkomen: Zuidoost-Nigeria, Kameroen en op het eiland Bioko. De Dril is een van de meest bedreigde apensoorten van Afrika. Er leven er nog maar een paar duizend in het wild.

Voor zover ik nu weet zijn Drils zachtaardig en leven ze teruggetrokken. Ze hebben een prachtige “ glimlach” die ze gebruiken om de vrede te bewaren en ze schudden hun hoofd heen en weer terwijl ze hun tanden laten zien.

Bijzondere dieren De Dril Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> De grijns van een Dril (Foto: Kathy L. Wood)

In het Limbe Wildlife Centre waar ik in april aan de slag ga, zitten een aantal groepen geredde Drils. Ik kan niet wachten ze in het echt te zien.

Kameroen

RGA Blog FOOTER 1600x500 (20180206)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *