Een Babiroessa, ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger in het Tasikoki Wildlife Rescue Center in Noord-Sulawesi. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van het werken in opvangcentra voor wilde dieren in het buitenland: je ontmoet en verzorgt dieren waar je nog nooit van hebt gehoord!
De Babiroessa, ook wel Hertezwijn genoemd, is een wild zwijn dat leeft op de Indonesische eilanden Sulawesi, Togian, Sula en Buru. Hij wordt ernstig in zijn voortbestaan bedreigd omdat er op hem gejaagd wordt. Daarnaast is er steeds minder leefgebied over voor deze bijzondere dieren met een enigszins prehistorisch uiterlijk.
Slagtanden
Die slagtanden! Ik heb echt even moeten Googlen om meer over deze dieren en vooral die opvallende slagtanden te weten te komen en wat blijkt: de slagtanden van het mannelijke Hertezwijn zijn een mysterie.
De Babiroessa heeft twee paar slagtanden. Het meest opvallende zijn de bovenste, die door de huid van de snuit omhoog groeien en dan naar achteren, richting het gezicht, krommen. De tanden blijven altijd groeien, zodat ze soms ook in hun gezicht eindigen.
Niemand weet waar deze slagtanden voor dienen. Ze gebruiken ze niet om te vechten, want dan staan ze rechtop en boksen ze tegen elkaar met hun voorste hoeven. Misschien pronken ze ermee naar de vrouwtjes? Niemand lijkt het te weten…..
Weet jij het? Laat het me weten alsjeblieft!
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.