Een Wreathed Hornbill. Ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik in het Bali Wildlife Rescue Center aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger. En hij staat ook meteen in mijn top tien van meest favoriete dieren. Geen mensaap of beer dit keer, maar een vogel!

Neushoornvogel

De Nederlandse benaming voor Wreathed Hornbill is de ‘ gewone jaarvogel’. Het is een neushoornvogel die voorkomt in de bossen van India, Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam, Maleisië en op een aantal Indonesische eilanden. Ze leven in groepen van meestal rond de 30 exemplaren. Alleen in de broedtijd zoeken koppels een eigen plek. De vogels zijn monogaam. Als ze eenmaal een partner gevonden hebben, blijven ze de rest van hun leven bij elkaar.

Boskap

De gewone jaarvogel is gemiddeld 1 meter groot, overwegend zwart gekleurd en de snavel is geel, met een betrekkelijk onopvallende “hoorn” met inkepingen. De staart is vrij lang en geheel wit. Het vrouwtje heeft een blauwgekleurde keelzak, bij het mannetje is de keelzak geel, verder heeft hij een witte hals en de achterkant van de hals is kastanjebruin.

Omdat het tropisch regenwoud steeds verder gekapt wordt, worden grote soorten neushoornvogels sterk in hun voortbestaan bedreigd. Om zich voor te planten, hebben neushoornvogels namelijk een holte in een boom nodig. Deze holte kan door de vogels zelf niet gemaakt worden. Uitsluitend natuurlijke holten of holten gemaakt door andere dieren kunnen worden overgenomen. Door het kappen van tropisch regenwoud verdwijnen geschikte nestbomen sneller dan dat er nestplaatsen bijkomen.

>> Hier verzorg ik een Wreathed Hornbill in Bali Wildlife Rescue Center

Intelligent, oplettend en nieuwsgierig

De wreathed Hornbill is een intelligente, oplettende vogel die niets ontgaat. In het Bali Wildlife Rescue Center verzorgde ik er vijf, 4 mannetjes en 1 vrouwtje. Alles wat ik deed werd nauwlettend door hen in de gaten gehouden. Ik kon hun ogen bijna voelen branden in mijn rug als ik aan de overkant van hun verblijven de makaken en gibbons aan het voeren was. Elke dag bracht ik behoorlijk wat tijd met ze door omdat ik ze hun voedsel – gesneden stukjes fruit –stuk voor stuk toegooide. Zij vingen alle stukjes zonder uitzondering op met de punt van hun snavel.

Om hun verenkleed op te poetsen en voor de nodige verkoeling gaf ik ze alle vijf aan het eind van de dag een verkwikkende douche. Elke dag zaten ze al klaar met hun vleugels wijd gespreid als ik eraan kwam met de tuinslang.

Wreathed Hornbill

>> Wreathed Hornbill bijna klaar om terug te gaan naar de natuur (Bali Wildlife Rescue Center)

Terug naar de natuur

Ik heb nog steeds wekelijks contact met het Bali Wildlife Rescue Center en vorige week hoorde ik dat een van de vogels binnenkort weer in het wild word uitgezet. Hij is daarom nu al verplaatst naar een groter verblijf, zodat hij zich vast kan voorbereiden op zijn terugkeer naar de bossen. In zijn grote tijdelijke verblijf bekijken de verzorgers goed of hij de ‘skills’ heeft om te overleven in het wild. Zoekt hij zelf naar voedsel, vliegt hij goed, is hij ontspannen, dat zijn de belangrijkste vaardigheden om straks te kunnen overleven in de wijde wereld.

Helaas is er onlangs ook een gekortwiekte wreathed Hornbill binnengebracht. Deze vogel kan daarom niet goed vliegen en maakt geen kans in de natuur.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.