Een Tarsius, ooit van gehoord? Ik in ieder geval niet, totdat ik aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger in het Tasikoki Wildlife Rescue Center in Noord-Sulawesi. Nog zo’n leuke bijkomstigheid van het werken in opvangcentra voor wilde dieren in het buitenland: je ontmoet en verzorgt dieren waar je nog nooit van hebt gehoord!

De Tarsius Tarsier, oftewel het Celebesspookdier is een heel klein halfaapje van slechts 10 centimeter.

Nachtdier

De Tarsius leeft diep in het oerwoud tussen bamboe en kleine bomen. Het is een nachtdier dat zich zelden op de grond begeeft. Tot lopen is het diertje namelijk niet in staat. Hij verplaatst zich al huppend op zijn achterpootjes over de grond. Springend kan ie afstanden tussen bomen van wel zes meter overbruggen.

Celebesspookdiertjes hebben relatief een lange staart en erg grote ogen – elk oog weegt meer dan zijn hersens. Ze kunnen hun hoofd 180 graden draaien net als een uil. Spookdiertjes zijn solitaire nachtdieren die op kleine dieren (vooral insecten) jagen. Dit maakt ze uniek, want ze zijn de enige primatensoort die strikt carnivoor is.

De Tarsius Tarsier leeft in Sulawesi (Celebes) en is een ernstig bedreigde diersoort.

Tijdens een tocht ‘s avonds door een beschermd natuurgebied in Sulawesi, kon ik de Tarsius in het wild fotograferen terwijl ie net een sprinkhaan verorberde.

Beerkoeskoes Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Foto” Rowena Goes Ape

Zou je ons werk willen steunen?

RGA Blog FOOTER 1600x500 (250)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *