“Gefeliciteerd! Met je gedicht voor de campagne van VIER VOETERS heb je een exclusieve rondleiding in opvangcentrum voor verwaarloosde katachtige roofdieren in Friesland gewonnen”.

Ik val bijna van mijn stoel

Ik val bijna van mijn stoel als ik dit lees, want ik win namelijk nooit wat. Bovendien zitten er tussen de inzendingen gedichten van een groot aantal BN’ers. En daarmee bedoel ik niet de vrouwen van voetballers of de moeders van zangers, maar gerenommeerde schrijvers en TV persoonlijkheden zoals Yvonne Kroonenberg en Rik Felderhof. Maar nee hoor, op de homepage van de website van Vier Voeters pronken mijn vier regels, ter ondersteuning van een campagne voor grote katachtigen in gevangenschap. Ik veeg direct mijn agenda leeg en vraag Ruud of ie zin heeft in een gezellig ritje naar het noorden van het land. Gelukkig trapt ie daar in en hoef ik dat hele eind niet alleen te rijden.

Vier Voeters – Felida

Vooraf ben ik wel wat bezorgd. Op de website van Vier Voeters lees ik dat, voordat Vier Voeters het opvangcentrum Felida overnam in 2013, het centrum zo goed als failliet was en er behoorlijk achterstallig onderhoud was. Ook de foto’s op de website stellen mij niet gerust. ik zie leeuwen en tijgers in kleine kale verblijven, metersdiepe modderpoelen als bodem en geen enkele beschutting.

<< Verblijven Felida voor de overname door Vier Voeters

Gelukkig word ik bij aankomst al direct gerustgesteld. De dieren zitten in redelijk grote buitenverblijven, ze kunnen ook naar binnen en er ligt mooi wit zand op de grond. Ik zie boomstronken, palen waar ze in kunnen klimmen en er is veel verrijkingsmateriaal in de verblijven.

<< Verblijven Felida na de overname door Vier Voeters

 Van Felida in Friesland naar Lionsrock in Zuid-Afrika

In Felida worden dieren opgevangen uit dierentuinen en circussen, maar sommige zijn ook afkomstig van particulieren. Er zijn momenteel 1 leeuw, 8 tijgers, een zwarte jaguar, een luipaard en een Bengaalse kat. Er zijn al 7 leeuwen en zes tijgers overgebracht naar Lionsrock. Dat is het opvangcentrum van Vier Voeters in Zuid-Afrika met 1.250 hectare grond speciaal voor de leeuwen en tijgers. Voor de dieren die niet in staat zijn deze lange reis te maken, zorgt Vier Voeters voor permanente opvang in Nederland.

De afgelopen periode heeft Vier Voeters zich, naast verbetering van de verblijven, heel sterk ingezet om de gezondheid van de dieren te verbeteren. Een goed dieet, veel training en heel veel verrijking om de dieren in optimale lichamelijke en geestelijke gezondheid te krijgen.

Kennisuitwisseling binnen de Vier Voeters organisatie

Omdat Vier Voeters een internationale organisatie is met veel kennis over katachtigen, kunnen de medewerkers van Felida nu informatie uitwisselen over de dieren en kennis delen met andere dierverzorgers over de hele wereld. Er wordt regelmatig geskyped met de deskundigen van Lionsrock over bijvoorbeeld de gezondheid van de dieren en manieren van trainen, vertelt Simone. Zij is de manager van Felida en leidt ons rond.

 Geef een kat een kartonnen doos

Dat alle inspanning van de afgelopen twee jaar zijn vruchten heeft afgeworpen zie je direct! We lopen langs alle verblijven – altijd spannend zo heeeeel dichtbij, ik hoor de dieren gewoon ademhalen. Ze zijn echt allemaal heel relaxed en vertonen geen afwijkend gedrag. Prachtig om te zien. Het kost me soms moeite om op te letten tijdens de rondleiding.

<< rondleiding door Simone Schuls (manager Felida) en links van mij en Karen Jansen (hoofd communicatie Vier Voeters) rechts van mij

Gebiologeerd staar ik naar de prachtige tekening van de tijgers en de gracieuze manier waarop ze zich bewegen. In een van de verblijven speelt een jaquar met een kartonnen doos. Hoe herkenbaar. Alle katachtigen – groot en klein – kunnen zich dus vermaken met een kartonnen doos!

Het was een bijzondere dag bij een mooie organisatie. En ze doen nog zoveel meer.
Kijk eens op hun website www.vier-voeters.nl