Foto’s van misstanden met wilde dieren. Je ziet ze overal, online en in het nieuws. Logisch, want het is de harde realiteit dat wij mensen het niet zo nauw nemen met hun welzijn en hun leefomgeving.

De cijfers liegen er niet om

Tegen 2020 zal de populatie van zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en andere gewervelde dieren met meer dan twee derde gedaald zijn in een periode van amper 50 jaar, meldden diverse natuurbeschermingsorganisaties al in 2016. Overbevolking, verlies aan leefgebied – als gevolg daarvan -, overexploitatie (overbevissing en intensieve jacht) en vervuiling zijn daar de grootste oorzaken van. Ik snap volkomen dat mensen en organisaties hierover foto’s en informatie delen. Maar velen klikken inmiddels de beelden weg en sommigen haken zelfs helemaal af bij het zien van zoveel negatieve informatie.

De kracht van humor om wilde dieren

Hoe houd je dan toch mensen betrokken en geïnformeerd? De internationale dierenwelzijnsorganisatie Born Free Foundation bedacht er het volgende op: een foto wedstrijd, wereldwijd, met beelden van wilde dieren die direct op je lachspieren werken: “The Comedy Wildlife Photography Awards”.

De foto’s zijn hilarisch, maar de wedstrijd heeft ook een serieuze toon. “Het leven van wilde dieren, zoals we het nu kennen, is wereldwijd in gevaar”, aldus de organisatie. Met de wedstrijd vragen ze aandacht voor wilde dieren en het behoud van hun leefomgeving. En met de verkoop van de foto’s wordt geld ingezameld voor de Born Free Foundation.

Ik vind het een prachtige manier van betrokkenheid creëren en plaats zelf ook regelmatig een van deze foto’s op mijn Facebook pagina.

Lachen om Wilde Dieren Blog | Rowena Goes Ape (1-2-3)
>> The Comedy Wildlife Photography Awards (Foto’s: Adam Parsons, Angela Bohlke, Artyom Krivosheev)

 

>> The Comedy Wildlife Photography Awards (Foto’s: Brednen Simonson, Troy Mayne, Tibor Kercz)

Dit zijn enkele foto’s die de afgelopen jaren wonnen, maar kijk vooral ook hier voor de finalisten van dit jaar.

Bronnen

International Union for Conservation of Nature

Living Planet – Rapport van het WWF

Born Free Foundation