Stel je voor: tweeduizend zingende en lachende kinderen die trots hun natuurdiploma’s ontvangen tijdens de Nature Graduation Day. En daar een bijdrage aan leveren als Go-Ape Foundation. Het was een absoluut genot om deel uit te maken van zo’n evenement.

Nature Graduation Day

Nature Graduation Day is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door het Limbe Wildlife Centre (LWC). Op deze dag vieren tweeduizend kinderen met LWC aan het einde van een jaar natuurlessen op scholen.

Het Limbe Wildlife Centre vangt Kameroense bedreigde wilde dieren op en rehabiliteert hen. En inspireert mensen om verbinding te maken met de natuur met een uitgebreid educatieprogramma. Ze werken daarbij nauw samen met lokale gemeenschappen. Samen vinden zij oplossingen gericht op natuurbehoud en duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Dit jaar was de opkomst voor Graduation Day groter dan ooit tevoren. Een gulle donatie aan onze stichting stelde ons in staat om het onderwijsprogramma en Graduation Day te steunen. Dit was ook de reden voor mijn aanwezigheid en betrokkenheid bij de voorbereidingen voor het evenement.

Het verkrijgen van fondsen voor zo’n belangrijk evenement is vaak een uitdaging. Dit jaar is dat eerder dan andere jaren gelukt. Graduation Day heeft daardoor nu al in maart in plaats kunnen vinden. Zo tof dat ik nu met eigen ogen heb kunnen zien en heb mogen ervaren wat het belang van het afsluiten van een schooljaar met natuurlessen en het vieren van de prestaties van de leerlingen is n.

Bekijk hier een korte samenvatting van deze spectaculaire dag:

Alleen maar hoogtepunten

Mijn verblijf in Kameroen was gevuld met enkel hoogtepunten. De warme ontvangst, hereniging met het personeel (na vijf jaar) en het zien van de prachtige chimpansees en gorilla’s die ik ooit mocht verzorgen. De temperatuur in het land bereikte in maart trouwens ook een hoogtepunt. Het was warmer dan ooit tevoren volgens het lokale personeel.

>> In 2018 en 2019 werkte ik met chimpansee Mayos aan haar integratie en observeerde ik de groep van gorilla Benito. Het was mooi om te zien hoe goed ze het nu doen.

Saturday Nature Club

Een ander onderdeel van het educatieprogramma van Limbe is de Saturday Nature Club. Kinderen uit Limbe en omliggende gebieden zijn welkom om deel te nemen aan activiteiten in het centrum, waarbij ze op een speelse manier leren over natuur, dieren, het belang van bossen en de impact van afval op het milieu. Op de dag dat ik er was, kleurden we tekeningen van Mandrils in. En werd ik uitgebreid gevlooid door mijn vreemde steile haar. Het was hartverwarmend om te zien hoe kinderen van alle leeftijden enthousiast meededen en luisterden naar Hoofd Educatie Wilson, die verhalen deelde over de dieren in het opvangcentrum.

De uitzonderlijke biodiversiteit van Kameroen

Kameroen heeft een hele rijke biodiversiteit. Het land is vaak beschreven als ‘Afrika in het klein’ vanwege de diversiteit van zijn geografie. Je vindt er regenwouden, savannes, bergachtige gebieden en prachtige stranden afgewisseld met mangrovebossen. Ook de verscheidenheid aan verschillende diersoorten is enorm. Alleen al qua zoogdieren vind je er olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels, giraffen, nijlpaarden en verschillende soorten antilopen. Primaten zijn er ook volop vertegenwoordigd: chimpansees, gorilla’s, mandrils, colobusapen, drills en meerkatten.

En al deze prachtige dieren worden met uitsterven bedreigd. Dit komt door habitatverlies als gevolg van landbouw, houtkap, mijnbouw en infrastructuurprojecten, de illegale handel in de dieren, het eten van bushmeat en conflicten tussen mens en dier. Een direct gevolg van het feit dat dieren geen kant meer op kunnen omdat hun leefgebied verdwijnt.

Help je mee met een donatie?

Help ons hen te helpen. Met jouw donatie steunt Go Ape Foundation een paar geweldige opvangcentra die niet alleen chimpansees in nood helpen, maar ook hun uiterste best doen om het leefgebied van deze dieren te behouden.