De foto zegt het eigenlijk al: bedankt! Bedankt donateurs aan onze crowdfunding actie voor jullie bijdragen eerder dit jaar waardoor er nu een nieuwe transportkooi gemaakt is om Orang-Oetans te verplaatsen.

>> Jessi en de transportkooi – Jonge verweesde Orang-Oetan in het SOC (fotos: Orangutan Rescue)

Op de foto zie je Babyverzorger Jessi. Zij is een van de dierverzorgers die elke dag de jonge verweesde Orang-Oetans verzorgt in het Sintang Orangutan Center (SOC) in West-Kalimantan, Borneo.

Het SOC vangt Orang-Oetans op die door de bospolitie bij mensen zijn weggehaald. Deze dieren zijn vaak verzwakt, getraumatiseerd, ondervoed en ziek. In het Sintang Orangutan Center krijgen de dieren medische verzorging en wordt hun natuurlijk gedrag gestimuleerd

>> Een transportkooi in actie – Samen klimmen in het oefenbos met de dierverzorgers om leren nesten te bouwen (Fotos: Orangutan Rescue)

Oefenen in het oefenbos in Tembak

Zodra de jonge Orang-Oetans er klaar voor zijn, gaan ze vanuit het SOC naar het oefenbos In Tembak. Het oefenbos is ruim 55 hectare groot. Hier leren ze van de dierverzorgers wat ze eigenlijk van hun moeder hadden moeten leren, zoals het vinden van eten, nesten maken in bomen en wat ze niet kunnen eten.

Daarna ooit in vrijheid leven in het Saranbos

Een paar kilometer ten westen van oefenbos Tembak Lestari ligt het 30.000 ha Saranbos. Het Saranbos is de uiteindelijke bestemming van de orang-oetans die door het Sintang Orangutan Center zijn opgevangen. Hier kunnen ze in alle vrijheid weer als wilde dieren leven.

Transportkooi, ook belangrijk bij reddingsacties

De dieren worden naar het oefenbos (en uiteindelijk naar het Saranbos) vervoerd in transportkooien. Toen ik voor de crowdfunding actie eerder dit jaar contact had met het center, gaven ze aan dat een nieuwe transportkooi boven aan hun wensenlijst stond. Niet alleen om de jonge Orang-Oetans te vervoeren naar het oefenbos, maar ook om de kooi in te zetten bij reddingsacties die het center samen met de bospolitie uitvoert. En nu is ie bijna klaar, de transportkooi! Door het klamme klimaat in West-Kalimantan, roest de kooi snel. Hij wordt dus binnenkort nog geschuurd en daarna geverfd.

Ik hou jullie op de hoogte en nogmaals, ook namens het Sintang Orangutan Center, heel erg bedankt!

 

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.