Het is weer zover. Van half september tot half oktober staat mijn werk weer in het teken van ‘Giving Day for Apes’. De grootste wereldwijde fondsenwervingscampagne voor opvangcentra voor mensapen. En zoals de laatste jaren gebruikelijk coördineer ik die voor Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone, samen met een team ter plaatse.

Giving Day for Apes: een maand lang aandacht voor mensapen wereldwijd

Giving Day for Apes is een campagne die wordt georganiseerd door Arcus Foundation en gesponsord door de Global Federal of Animal Sanctuaries (GFAS). Met meer dan 50.000 US Dollars aan prijzengeld laat de organisatie 37 opvangcentra voor mensapen in Afrika, Azië en Noord Amerika op een vriendschappelijke manier met elkaar ‘strijden’ om zo goed en zoveel mogelijk bewustwording te creëren en fondsen te werven.

Ze sporen opvangcentra aan om creatief te zijn, hun supporters te activeren – door hen bijvoorbeeld eigen campagnes te laten verzinnen, kortom alles om hun talent effectief in te zetten. Bijzonder leerzaam dus voor de deelnemers. Lees hier wat Animals Today erover schreef het eerste jaar dat ik met die campagne hielp.

Giving Day for Apes 2020 Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Wilde chimpansees in Loma op camera traps © Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Giving Day for Apes 2020 Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Rangers on Tour in Loma om lokale bevolking over chimpansees te vertellen © Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Jaar vier: de lat ligt hoog.

Het is nu voor het vierde jaar dat ik de campagne voer voor Tacugama en de lat ligt hoog! Want vorig jaar is er een prachtig bedrag van 35.000 dollar opgehaald voor de bescherming van de 1.500 overgebleven wilde chimps in Loma Mountains National Park. Met het geld zijn inmiddels 21 rangers aangesteld en met materiaal uitgerust om het gebied te beschermen, educatieprogramma’s opgezet en trainingen voor de rangers en de locale bevolking ter plaatse verzorgd.

Giving Day for Apes 2020 Blog | Rowena Goes Ape (3)
>> De jonge opgevangen wees chimpansees in Tacugama © Rowena Goes Ape

Terug naar het opvangcentrum: Tacugama

De laatste jaren kozen we steeds een ander thema voor de campagne, maar dit jaar gaan we weer terug naar waar het allemaal is gestart: het opvangcentrum. Want mede ‘dankzij’ de constante bewustwordings- en educatie campagnes ter plaatse, maar ook door de desastreuze ontbossing voor het delven van grondstoffen en hout, is er de afgelopen periode een record aantal baby’s binnengebracht in het centrum.

Al deze weesjes hebben 24/7 verzorging nodig, voordat ze kunnen worden samengevoegd bij de grote groepen met volwassen chimpansees in het opvangcentrum.

In mei van dit jaar begon ik in Tacugama al aan de voorbereidingen van de campagne en zette alle chimps en hun prachtige verzorging voor de camera.

Giving Day for Apes 2020 Blog | Rowena Goes Ape (4-5)
>> Boven: Fotoshoot van verzorgster Esther en twee opgevangen wees-chimpanseetjes. Onder: Vergaderen met het team. © Rowena Goes Ape

Ernstig bedreigd

De Westerse chimpansee, de ondersoort die in Sierra Leone leeft, heeft inmiddels de status van ‘ernstig bedreigd’ bereikt. Er leven er naar schatting nog maar 5.000 in het wild. Geen tijd te verliezen dus.

Hoe de campagne verloopt, lees je vanaf maandag 12 september tot en met dinsdag 11 oktober op mijn ‘socials’ en natuurlijk dagelijks op die van Tacugama Chimpanzee Sanctuary.

Kom in actie

Het voortbestaan van de chimpansee wordt ernstig bedreigd. Onder meer door het vernietigen van hun habitat (door o.a. houtkap, palmolie plantages en mijnbouw), handel in wildlife en het eten van zogenoemd bushmeat. Het redden en opvangen van chimpansees is een belangrijke schakel in het beschermen van de soort. Klik hier om een chimpansee uit ons programma te adopteren en daarmee bij te dragen aan hun verzorging. Dank voor je steun!