Een dag voor mijn vertrek naar het binnenland van Kalimantan, waar ik dit voorjaar werkte aan een verrijkingsproject voor geredde Orang-Oetans, slikte ik mijn eerste malariapil – ooit. Het gebied waar ik aan de slag zou gaan, is namelijk malaria-gebied. De eerste bijwerking diende zich al de eerste nacht aan: nachtmerries! In één nacht ben ik drie keer vermoord, achtervolgd door zombies en levend begraven. Deze mogelijke bijwerking stond aangegeven op de bijsluiter en hier kon ik nog best mee leven, maar toen ik een kleine week later ontwaakte op mijn matrasje in het opvangcentrum voor geredde Orang-Oetans, wist ik dat er iets goed mis was. Mijn hoofd was paars, mijn huid voelde eelt-achtig aan en mijn ogen waren helemaal opgezwollen.

Niet alleen deed het behoorlijk pijn, maar de jonge Orang-Oetans zouden zich rot schrikken van mijn enigszins misvormde hoofd! Ik wist direct dat de malaria pillen de oorzaak waren van dit kleine drama. Ik kom namelijk al jaren in Azië en ben nergens allergisch voor. Niet voor de warmte, niet voor het eten en gelukkig ook niet voor Orang-Oetans.

Medicijnen uit het regenwoud van Borneo Blog | Rowena Goes Ape 1

>> Dagelijks maakten de lieve dierverzorgers een maaltijd met Papaya-blad voor mij klaar (Foto: Rowena Goes Ape)

Papayablad

Ik besloot direct te stoppen met deze pillen. Er was geen dokter of apotheek in de buurt in het regenwoud en daarom klopte aan bij de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de Dayaks, voor advies.

De Dayaks raadden me aan drie keer per dag op Papayablad te kauwen. Rauw of even gekookt Dit doen zij zelf ook tegen malaria – en ook tegen Dengue muggen. Hiermee sloeg ik meteen twee muggen in één klap, want er bestaat geen pil om besmetting met Dengue te voorkomen. Verder adviseerden ze me geen banaan meer te eten. Banaan trekt namelijk muggen aan. Mijn voeten smeerde ik op hun advies in met tijgerbalsem.

Ik ben in vier weken niet door 1 mug gestoken. Puur geluk of zijn de medicijnen uit de natuur veel heilzamer? Ik durf het laatste te beweren en voelde me hier ook zoveel beter bij dan bij die chemische troep, die zo slecht voor je is, dat je de eerste zeven maanden na gebruik niet zwanger mag worden!

Medicijnen uit het regenwoud van Borneo Blog | Rowena Goes Ape 3

>> De noot van de Tengkawang-boom

Nooit meer hoofdpijn, stress of buikpijn

Ik kreeg ook nog veel andere tips mee, waar ik gretig gebruik van heb gemaakt. Mijn gezicht was behoorlijk aangetast door de allergische reactie op de malaria pillen. Ik smeerde er dagelijk vet van de inheemse Tengawangnoot op en binnen een week was mijn huid weer zacht en soepel.

Ook dronk ik dagelijks thee van de Temoe Lawak, familie van de gember.

Deze plant word ook gebruikt in de Indonesische keuken en blijkt een bloedzuivererend middel, wat helpt tegen aandoeningen als astma, buikpijn, galblaasonsteking en stress. Ik had geen last van deze kwalen maar een natuurlijk middel wat je bloed zuivert kan natuurlijk nooit kwaad.

Bananen raadden ze me aan om te eten bij hardnekkige hoofdpijn. Ze bevatten een hoog magnesiumgehalte, waardoor je bloedvaten ontspannen en je hoofdpijn kalmeren. Gelukkig had ik geen hoofdpijn, dus ik hoefde geen bananen te eten en daarmee weer muggen aan te trekken.

Medicijnen uit het regenwoud van Borneo Blog | Rowena Goes Ape 4

>> Foto: Rowena Goes Ape

Terug naar de natuur

Wat zijn wij ver van de natuur verwijderd geraakt in onze Westerse beschaving. Er blijken zoveel natuurlijke middelen te bestaan zonder al die nare bijwerken van de synthetische troep die wij innemen.

We kunnen niet alleen veel van deze oorspronkelijke bewoners van het regenwoud in Borneo leren, maar ook van onze meest naaste verwanten, de niet-menselijke primaten blijkt. Want onlangs las ik dat Chimpansees zichzelf ontwormen door bladeren van de Aspilia-plant door te slikken, Orang-Oetans zich insmeren met het kruid Commelina (dagbloemen) tegen muggen en Zanzibarfranjeapen houtskool eten tegen verstopping en voedselvergiftiging.

Allemaal eenvoudige en natuurlijke oplossingen om parasieten en andere kwalen te bestrijden. Natuurlijke middelen zonder bijwerkingen.

Zou je me willen steunen met een donatie klik dan  HIER. Dank!

RGA Blog FOOTER 1600x500 (250)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *