Kunstenaars op het Indonesische eiland Sumatra willen op een ludieke manier het gesprek op gang brengen over de verwoestende gevolgen van de palmolie industrie. Onder de titel “Splash and Burn” – afgeleid van Slash en Burn, de techniek die gebruikt wordt om land gereed te maken voor landbouw en palmolie plantages – is er op diverse plaatsen op Sumatra street art te zien.
Mooi en niet zonder gevaar voor de kunstenaars overigens. Want de palmolie industrie is niets ontziend. En ik spreek uit eigen ervaring, want ook ik moest in Borneo stiekem opnamen maken terwijl ik door de plantages reed. Regelmatig werd ik aangehouden om aan ‘ beveiligers van de palmolieplantages’ te laten zien wat ik zoals aan het fotograferen was.
Op mijn camera vonden ze overigens alleen familie kiekjes. De opnamen van de plantages maakte ik met mijn telefoon.
De tijd dringt
Dikke boekwerken met feiten en cijfers, lange rapporten – hoe belangrijk ze ook zijn – wie leest ze?
En daarom gebruiken ook in mijn directe omgeving mensen diverse manieren om te proberen palmolie onder de aandacht te brengen. Grote en kleine initiatieven, allemaal kunnen ze bijdragen om nu eindelijk tot het grote publiek door te dringen. Want de tijd dringt. Er is bijna geen regenwoud meer over en het is twee voor twaalf voor vele diersoorten, waaronder de Orang-Oetan.
Ludieke initiatieven
En daarom schreef Eco-juriste, auteur en inmiddels mijn vriendin Janneke Bazelman de thriller Verkapt, werkt de Stichting Masarang onder leiding van Willie Smits aan grote herbebossingsprojecten, maakt Dirk-Jan Oudshoorn in Borneo regenwoudzeep en is er een informatieve website palmolievrij.nl.
Ook ik probeer mijn steentje bij te dragen. Door er regelmatig over te bloggen, iedereen op elke verjaardag te vervelen met mijn anti palmolie monoloog, door te helpen regenwoudzeep in Nederland te introduceren en door samen met Orangutan Rescue, Milieudefensie en Palmolievrij manieren te bedenken om meer mensen te informeren. Onze gezamenlijke briefschrijf-actie leverde ruim 5000 handgeschreven brieven op, om palmolie uit bio brandstof te weren. Helaas weigerde minister Kamp ze in ontvangst te nemen.
Consumer Power
Wil je ook helpen? Koop dan je producten palmolie vrij. Het kost je even wat tijd en energie om uit te zoeken waar geen palmolie in zit, maar het is prima te doen. De Unilevers van deze wereld gaan het regenwoud niet redden, maar ik ben ervan overtuigd dat wij, consumenten, de macht hebben om de ontbossing en het uitsterven van de Orang-Oetan te kunnen helpen voorkomen. Want als wij geen producten met palmolie meer kopen, dan moeten de multinationals toch op zoek gaan naar andere ingrediënten?
Splash and Burn …
Zou je ons willen steunen?