Pinda’s in een grasbol, honing in een boomstam, een mierennest, kokosnoot of een puzzel waar fruit in is verstopt. Allemaal voorbeelden van verrijking die orang-oetans in rescue centers krijgen om hun natuurlijke gedrag in gevangenschap te stimuleren. Een van die opvangcentra is het Sintang Orangutan Center (SOC) op Borneo waar ik volgende maand op uitnodiging van hen ga helpen. Gedurende mijn verblijf van vier weken ga ik onder meer werken aan een verrijkingsprogramma. Vorige maand was Alexandra van het SOC en Stichting Orangutan Rescue even in Nederland en sprak ik haar over het belang van verrijking en de voorbereiding van Orang-Oetans op hun terugkeer naar hun natuurlijke leefomgeving.

>> Alexandra en ik (Foto: Rowena Goes Ape)

Hoeveel Orang-Oetans worden er het Sintang Orangutan Center opgevangen?

‘Momenteel zijn dat er 35 in de leeftijd van 1 tot 18 jaar. Na aankomst gaan ze eerst in quarantaine om te wennen aan hun nieuwe omgeving en krijgen ze medische verzorging. Daarna worden ze bij andere orang-oetans geplaatst zodat ze hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen en waar ze bovendien de beginselen leren van hun vaardigheden die ze nodig hebben om te overleven in het wild. Als de orang-oetans voldoende zijn aangesterkt, gaan ze naar een oefenbos, waar zij in hun natuurlijke omgeving verder worden voorbereid op hun uitzetting in de natuur. In het begin worden ze nog in de gaten gehouden, maar uiteindelijk zullen ze in alle vrijheid kunnen leven. De planning is dat er dit jaar negen orang-oetans worden vrijgelaten in nationaal park Betung Kerihun. Super spannend, zowel voor de orang-oetans zelf als voor de orang-oetan verzorgers.’

Wat is verrijking en waarom is dat belangrijk?

‘Dat is alles wat we doen om het natuurlijke gedrag van de dieren in gevangenschap te stimuleren. Daarbij kan het gaan om de manier waarop voedsel wordt aangeboden, maar ook hoe de verblijven zijn ingericht. Verrijking is heel belangrijk omdat de dieren onder andere geprikkeld worden om problemen te oplossen. Dat heeft een positief effect op hun welbevinden, zowel mentaal als fysiek. Ook leren ze daardoor vaardigheden die ze nodig hebben om weer in het wild te kunnen leven. Ze leren bijvoorbeeld zelf eten te zoeken, vruchten open te maken, wat giftig is, dat ze jonge bamboe eerst moeten wassen om zo de haartjes die daarop zitten eraf te krijgen, in bomen te klimmen en nesten te bouwen.’

>> Oefenen met klimmen (foto: Orangutan Rescue)

Kun je voorbeelden van verrijking noemen?

‘Dat is heel divers, zoals een kartonnen doos met zaagsel waar noten in zitten, een boomstam met honing en pinda’s die de dieren er met gereedschap – een stokje uit moeten halen, een puzzel waarin eten is verstopt dat de dieren er alleen maar uit krijgen als ze de puzzel oplossen, maar ook een mierennest. Mieren zijn een belangrijke eiwitbron van orang-oetans en wij helpen ze zoeken zodat ze de mieren leren eten, want dat hebben ze niet geleerd in hun gevangenschap.

Maar verrijkingen zijn ook touwen wat de orang-oetans helpt te leren hoe ze in de bomen moeten klimmen, of bladeren waar ze hun nest van maken en die ze in het wild elke nacht bouwen om in te slapen’.

>> Uitgeteld na een dag oefenen (Foto: Orangutan Rescue)

Waarom heb je mij uitgenodigd?

‘Vanwege je jarenlange ervaring die je hebt als vrijwilliger bij Stichting AAP en in andere internationale opvangcentra. We willen graag dat je die kennis met ons deelt en toepast in het Sintang Orangutan Center. We willen altijd graag waar mogelijk bijleren en ons verder ontwikkelen en verbeteren. Door met jou samen te werken verwachten we het bedenken en maken van de verrijking nog beter te kunnen organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een kalender met daarop schematisch de vormen van verrijken, de individuele dieren en de dagen waarop ze wat aan verrijking krijgen. Efficiënt werken, ook in een opvangcentrum is belangrijk. Er is altijd veel werk te doen. Als we dat praktischer en handiger kunnen doen, scheelt dat tijd die we dan weer aan andere werkzaamheden kunnen besteden. Ook willen we samen met jou nog meer soorten verrijking gaan maken. Variatie is net zo belangrijk als de verrijking zelf: dat houdt de orang-oetans scherp. Als ze elke dag dezelfde verrijking zouden krijgen, hoeven ze geen problemen meer op te lossen en schiet het z’n doel voorbij. We kijken uit naar je komst en hopen door het uitwisselen van kennis en ervaring nog meer bij te kunnen dragen aan ons belangrijkste doel en dat is het voorbereiden van de orang-oetans op hun terugkeer naar hun eigen, oorspronkelijke leefomgeving.’

Volg de verweesde Orang-Oetans

Neem ook eens een kijkje op de  website van Orangutan Rescue. Hier kun je de orang-oetans leren kennen en lezen hoe zij zich ontwikkelen.

Help mee

Wil je mij helpen mijn vrijwilligerswerk te ondersteunen? Doneer dan  HIER. Voor een iets betere wereld!

 

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.

Zou je me willen steunen met een donatie klik dan  HIER. Dank!