Van dit waargebeurde verhaal over Blood Island, waar nu een documentaire van is gemaakt, knap je waarschijnlijk niet op, maar ik vind het te belangrijk om niet te delen.

Meer dan 30 jaar geleden startte het Bloedcentrum van New York (NYBC) een project op een eilandengroep in Liberia, rond 40 mijl van de hoofdstad Monrovia. NYBC, dat bloed levert aan ziekenhuizen in de Verenigde Staten, bracht ruim 200 chimpansees naar de eilanden en infecteerde ze voor onderzoek met ziekten zoals hepatitis B, zodat ze vaccins konden ontwikkelen. Het was rond deze tijd dat de Verenigde Staten de invoer van wilde chimpansees in het land verbood.

Ruim 200 chimpansees zaten opgesloten in kooien op de eilanden die samen bekend staan ​​als ‘Apeneiland’ in de documentaire omgedoopt tot Blood Island.

Blood Island Blog Thumbnail | Rowena Goes Ape (1)
>> Uitgehongerde chimpansees vragen om voedsel (Foto: AFP)

Blood Island – 66 chimpansees aan hun lot overgelaten

Het onderzoek stopte in 2005 en liet 66 zwaar getraumatiseerde chimpansees op zes kleine eilandjes in Liberia achter, volledig afhankelijk van menselijke steun.

De directeur van het project had toegezegd dat de organisatie levenslange zorg zou blijven bieden, maar eindige de ondersteuning in 2015 en liet de dieren aan hun lot over. Zonder voedsel, water en medische verzorging.

De eilandengroep bevat namelijk nauwelijks natuurlijk voedsel en drinkwater voor de dieren.

Blood Island Blog Thumbnail | Rowena Goes Ape (2-3)
>> Voedsel en water voor de chimpansees (Foto: Marle Power (L) en CNN (R))

De helden van HSUS

Datzelfde jaar kwam gelukkig de Humane Society of the United States (HSUS) in actie tegen de misdadige praktijken van het NYBC en hoe. Vrijwilligers van de liefdadigheidsorganisatie kanoën al ruim 3 jaar elke dag naar de eilanden om voedsel en verzorging aan de dieren te geven. Voor die tijd werden de chimpansees maar eens per twee dagen gevoerd, zelfs toen ze onder de zorg van het bloedcentrum stonden. Veel van de watersystemen op de eilanden werkten niet, dus kregen ze om de dag met de hand kopjes water.

De dieren kunnen nooit meer worden vrijgelaten in het wild. Ze zijn besmet met op mensen overdraagbare virussen. Bovendien zijn ze volledig afhankelijk van mensen omdat ze 30 jaar in kooien hebben doorgebracht en gevangen zijn toen ze nog klein waren. Ze hebben nooit geleerd om chimpansee te zijn en voor zichzelf te zorgen. HSUS voert een voortdurende online inzamelingsactie om de chimpansees te voorzien. De organisatie heeft elke maand voor $ 25.000 aan donaties nodig om ze te voeden en te verzorgen. Je kunt hun activiteiten volgen op Facebook en uiteraard doneren.

Blood Island Blog Thumbnail | Rowena Goes Ape (4)
>> Foto: AFP

Blood Island, de film

De korte documentaire, die sinds vorige week online staat, won vorig jaar een British Academy Film Award.

Blood Island, over het bloedcentrum, de chimpansees en die mensen die hen proberen te redden. Je kunt de film hieronder bekijken.

>> Produced, filmed & edited by Lindsey Parietti