Chimpansees eten liever een warm prakje, chimpansees lusten wel een borrel, chimpansees zijn trendgevoelig, de wetenschappelijke onderzoeken en andere artikelen in het Algemeen Dagblad, Nu.nl, het NRC en de Volkskrant vliegen je om de oren de laatste tijd!

Terwijl ik voor de poort van Stichting AAP wacht – ik ben altijd te vroeg omdat ik voor de files uit rij – lees ik ze door. Een artikel springt eruit wat mij betreft: mensenrecht voor chimpansees.

Een hele interessante ontwikkeling die ik zeker ga volgen. Hieronder het artikel.

Hebben Chimpansees mensenrechten?

Chimpansees: het zijn onze nauwste verwanten, ze kunnen leren spreken en zijn intelligenter dan andere dieren. Maar hebben ze ook rechten, zoals mensen?

Ja, vindt de Amerikaanse organisatie Nonhuman Rights Project (NhRP). En dus daagde NhRP op 20 april de New Yorkse Stony Brook University voor de rechter, want die houdt de chimpansees Hercules en Leo vast in een laboratorium voor onderzoek. Onwettige opsluiting, volgens de activisten, en ze vroegen rechter Barbara Jaffe de universiteit te dwingen dat uit te leggen in de rechtszaal. De rechter schreef een habeas corpus uit, een bevelschrift tot voorleiding.

Daarbij was de rechter wat onoplettend: habeas corpus (letterlijk: ‘u moet een lichaam hebben’) heeft namelijk alleen betrekking op mensen. De activisten kraaiden meteen victorie – de rechter zou met het bevel hebben ingestemd met het idee dat chimpansees als ‘personen’ in jurdische zin moeten worden gezien. Maar die historische interpretatie was van korte duur, want de rechter paste de verordening een dag later aan: Stony Brook moet zich nog wel verantwoorden voor de opsluiting van de onderzoeksdieren, maar het ‘habeas corpus’ in de titel van het document is doorgestreept. Het gaat in deze zaak dus niet meer om ‘personen’.

Juridische onduidelijkheid

De NhRP voert actie voor de erkenning van intelligentie en zelfbewuste dieren als ‘personen’ onder het recht. Op die manier zouden de dieren, waaronder olifanten en dolfijnen, rechten krijgen, en niet als ‘ding’ worden beschouwd.

>> Logo Nonhuman Rights Project

Stel dat inderdaad wordt beslist dat de chimpansees Hercules en Leo moeten worden gezien als personen, dan zou dat een bijzonder precedent scheppen. Maar naar alle waarschijnlijkheid wordt die uitspraak wel verworpen in hoger beroep. Bovendien zou ze alleen van kracht zijn in de staat New York,

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.