Een noodkreet gekapt in het landschap van een voormalige palmolie plantage op het Indonesische eiland Sumatra, dat ooit regenwoud was.

Splash and Burn

Wat een spectaculaire manier om de kritieke toestand van het regenwoud en haar inwoners onder de aandacht te krijgen. Ik was al groot fan van het team van Splash and Burn, een groep protest kunstenaars die zich op Sumatra al jaren inzetten tegen de palmolie industrie. Lees ook hier een eerdere blog die ik over ze schreef.

SOS Regenwoud Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Street Art door Splash and Burn

Ik had al even niks meer van het team gehoord of gezien totdat begin deze maand overal op social media luchtfoto’s van een palmolie plantage in Sumatra verschenen, met middenin het landschap een enorm SOS –teken. Wat een come back!

Een 50 hectare grote plantage is aangekocht door de Sumatran Orangutan Society met geld dat is opgehaald met een campagne van Lush in het najaar van 2017. Misschien heb je de zeepjes van de SOSsumatra Campagne wel gezien in de winkel. Lush maakte 14.600 Orang-Oetan zeepjes, gelijk het aantal wilde Orang-Oetans dat nog leeft op het Indonesische eiland. De zeepjes waren binnen enkele dagen in heel Europa uitverkocht.

SOS Regenwoud Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Kaart van Sumatra, met in het Noorden het Leuser National Park

Het laatste stuk regenwoud op aarde

Nu wordt aan de rand van het Leuser-ecosysteem in Bukit Mas – het laatste stukje regenwoud op aarde, waar Orang-Oetans, Tijgers, Olifanten en Neushoorns samen leven in het wild – de voormalige plantage van al haar oliepalmen ontdaan en worden er weer diverse soorten bomen aangeplant. Ooit zal hier misschien weer een weelderig stukje regenwoud staan.

Belijk ook dit filmpje: Save Our Souls from Sumatran Orangutan Society

Wil je ons werk steunen?

RGA Blog FOOTER 1600x500 (20180206)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *