Het afgelopen jaar heb ik tenminste 5 documentaires gezien over wildlife en milieu die mij inspireerden en tot nadenken zette.

Ik deel ze graag met jullie.

1. Virunga

Leonardo DiCaprio produceerde een indrukwekkende en aangrijpende documentaire over het Virunga gebergte in Congo, waar een van de laatste populaties wilde berggorilla’s leeft. Het Virunga gebergte staat op de Werelderfgoedlijst, maar wordt desondanks bedreigd door illegale boringen van de Britse oliegigant SOCO, de eindeloze conflicten in het gebied en gewapende rebellengroepen.

Virunga vertelt het verhaal vanuit een bijzonder perspectief, namelijk door de ogen van een aantal dappere mensen dat strijdt voor het voortbestaan van het park en haar bewoners.

De film laat ook spannende undercover gesprekken zien van een piepjonge Franse journaliste met werknemers van de Britse oliemaatschappij SOCO. Zij proberen de parkwachters om te kopen zodat SOCO toegang tot het park krijgt. Dit zorgt ervoor dat je de hele film op het puntje van je stoel zit. Het is heftige materie, maar ik kan deze film echt iedereen aanraden. De film heeft er overigens mede voor gezorgd dat het Brits oliebedrijf SOCO zich (voorlopig…) heeft teruggetrokken uit het natuurgebied.

Bekijk de trailer

>> Trailer ‘Virunga’

2. The Last Orangutan Eden

Een prachtige documentaire van National Geographic waarin ecoloog Chris Morgan afreist naar de jungle van Noord-Sumatra om te onderzoeken wat er gedaan wordt om de wilde Orang-Oetan te redden. Zo actueel nu beide Orang-Oetan soorten (de Sumatraanse en de Borneose) met uitsterven worden bedreigd.

Chris bezoekt natuurbeschermers die proberen de trend te keren door verweesde Orang-Oetans de survival vaardigheden te leren, die ze nodig hebben om terug te kunnen keren naar de jungle.

Bekijk hieronder de volledige documentaire

>> Volledige documentaire ‘The Last Orangutan Eden’

3. Before the Flood

In oktober 2016 liet National Geographic in 171 landen tegelijk de nieuwe documentaire van Leonardo DiCaprio, Fisher Stevens en Martin Scorsese zien: Before The Flood.

In de docu reist DiCaprio als klimaat ambassadeur van de VN door de wereld en bezoekt plekken die het meest aangetast zijn door de effecten van klimaatopwarming: regenwouden, gletsjers en riffen. Hij verkent de verwoestende gevolgen van klimaatverandering en spreekt met activisten, wetenschappers en wereldleiders op zoek naar een antwoord op de vraag: Kunnen we de ondergang van bedreigde diersoorten, ecosystemen en inheemse gemeenschappen nog voorkomen? En hoe kunnen we dat dan bereiken?

Before the Flood is een spectaculaire oproep om actie te ondernemen tegen klimaatverandering voordat het te laat is.

Bekijk hier de trailer

>> Trailer ‘Before The Flood’

4.

Voor mij absoluut de meest indrukwekkende docu van het afgelopen jaar.

In deze documentaire wordt de verwoestende impact van de vleesindustrie in beeld gebracht. Hij laat zien dat de grootste milieuorganisaties van de wereld niet in staat zijn de meest destructieve kracht die vandaag onze planeet bedreigt aan te pakken. De documentaire volgt op de reis van een aspirant-milieuactivist wanneer hij verwoed zoekt naar de echte oplossing voor de meest dringende milieuproblemen.

Bekijk hier de trailer

>> Trailer ‘Cowspiracy’

5. Unlocking the Cage

Deze documentaire volgt Steven Wise, advocaat dierenrechten in New York. Hij spant met zijn organisatie Nonhuman Rights rechtzaken aan om de chimpansee – tot nu toe een ‘ding’ zonder rechten – op te waarderen tot een ‘levensvorm’ met recht op wettelijke bescherming. Hiermee zou de chimpansee een rechtspersoon worden met het fundamentele recht om niet te worden opgesloten.

De dieren waar Steven Wise voor strijdt slijten hun leven in eenzame opsluiting, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, als afgedankt circusdier of gewoon bij mensen thuis. Steven Wise bepleit dat chimpansees ‘autonome’ wezens zijn. Ze zijn intelligent, hebben zelfbewustzijn en complexe emoties zoals empathie. ‘Ze zijn in staat zelf te kiezen wat voor een leven ze willen leiden’, aldus Wise tegenover persbureau AP. En daarmee zijn het personen in de zin der wet.

Bekijk hier de trailer

>> Trailer ‘Unlocking the Cage’

 

Er zijn vast nog veel meer baanbrekende documentaries die ik nog niet heb gezien. Heb je tips voor mij? Ik hoor het heel graag!

 

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.

Zou je me willen steunen met een donatie klik dan  HIER. Dank!