Het heeft lang geduurd, maar dankzij inspanningen van dierenrechtenadvocaten begint Cecilia aan een beter leven. Dit bericht Good News Network. De chimpansee leefde al twee jaar alleen na de dood van twee andere chimps. Al die tijd was haar leefomgeving niet meer dan een betonnen verblijf in de Mendocino dierentuin in Argentinië. Om haar levensomstandigheden te veranderen hebben de Great Ape Project and the Association of Officials and Lawyers for the Rights of Animals samengewerkt. Met als doel overplaatsing naar een opvangcentrum voor mensapen in Brazilie.

>> Cecilia, toen en nu (Foto: The Dodo)

Eerste aap met mensenrechten

In de rechtszaak die de organisaties hebben aangespannen, heeft rechter Maria Alejandra van de Argentijnse staat Mendoza inmiddels uitspraak gedaan. Ze heeft daarin bepaalt dat Cecilia een ‘niet-menselijk persoon’ is. Daarom heeft ze deels dezelfde rechten als de mens en is het illegaal dat ze eenzaam opgesloten zit in een Argentijnse dierentuin. Om die reden is nu de weg vrij de Chimpansee een beter bestaan te geven in het Braziliaanse opvangcentrum. De gerechtelijke uitspraak is historisch. Cecilia is een van de eerste mensapen die deels dezelfde grondrechten heeft gekregen als mensen. Na een quarantaineperiode verhuisde ze naar een ‘sanctuary’ in Brazilië. De dierentuin zag Cecilia als een van de meest waardevolle bezittingen. Daarom waren er meerdere fraudeclaims ingediend om het vertrek van de aap te voorkomen. Cecilia kreeg continu politiebescherming totdat haar quarantaineperiode voorbij was.

Zie in het nieuwsbericht hieronder hoe het nu met Cecilia gaat:

Recht geven op bewegingsvrijheid

Dit bericht is goed nieuws, vooral ook omdat rechten van mensapen steeds vaker ter discussie worden gesteld. Zo beslist een New Yorkse rechtbank over twee Chimpansees, bericht Sputnik News. Die worden nu nog in gevangenschap gehouden. Dierenrechtenactivisten willen dat ze worden overgeplaatst naar een opvangcentrum in Florida. Steven Wise, advocaat en voorzitter van de Nonhuman Rights Project pleit er voor dat Tommy en Kiko wettelijke rechten krijgen. Dat zou de dieren bescherming geven en het recht op lichamelijk vrijheid hetgeen ze nu niet hebben. ‘Schijnbaar zijn Tommy en Kiko binnen de bestaande wetgeving ‘dingen. Ze zouden tot personen moeten worden benoemd om hun fundamentele rechten te garanderen.’

Unlocking the Cage

Ik schreef al eerder over Wise. De dieren waar hij voor strijdt slijten hun leven in eenzame opsluiting, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, als afgedankt circusdier of gewoon bij mensen thuis. Hij bepleit dat Chimpansees ‘autonome’ wezens zijn. ‘Ze zijn intelligent, hebben zelfbewustzijn en complexe emoties zoals empathie. Ze zijn in staat zelf te kiezen wat voor een leven ze willen leiden. En daarmee zijn het personen in de zin der wet.’ Op basis van zijn werk werd de film ‘Unlocking the Cage’ gemaakt.

Lees er hier meer over in een van mijn eerdere blogs

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.

Zou je me willen steunen met een donatie klik dan  HIER. Dank!