Ik heb in twee weken al 40 bomen geplant. Vanuit mijn luie stoel, alleen maar door Ecosia als standaard zoekmachine in te stellen in mijn browser.
Info.ecosia.org
Ecosia werkt met de zoektechnologie van Microsofts Bing, zo hier en daar aangevuld met een eigen algoritme. Dat levert misschien iets minder zoekresultaten op dan Google, maar ik kan er prima mee leven. Het hoofddoel van Ecosia is het tegengaan van klimaatverandering, door te strijden tegen ontbossing. Ecosia investeert daarom 80% van de advertentie-inkomsten in het planten van bomen. Daarmee helpen ze de biodiversiteit en de lokale bevolking.
Vier herbebossingsprojecten
Het bedrijf werkt mee aan 4 projecten over de hele wereld. Elk project heeft een unieke aanpak om meer bomen en bossen op onze planeet te planten.
In Burkina Faso in de Sahelworden bomen geplant in de woestijn om het land weer vruchtbaar te maken.
In de San Martin regio in Peru werken ze samen met kleine boeren om bomen te planten en worden de boeren getraind in agrobosbouw, bosbeheer en duurzaam oogsten.
In Madagascar planten ze mangrove bomen en last but not least werkt Ecosia sinds dit jaar aan herbebossingsprojecten in West Kalimantan, samen met Stichting Masarang, die bekend staat om haar grote herbebossigsprojecten en de Gunung Saran Lestari Foundation. Deze laatste stichting bestaat uit twaalf oerwouddorpen die rondom de Saran Berg liggen.
Samen willen ze de biodiversiteit in Indonesie terugbrengen. Hun plan is niet alleen om bomen te planten, maar ook de bevolking kennis laten maken met alternatieven voor palmolie. Palmolieplantages zorgen namelijk voor totale verwoesting van het regenwoud. Elke twee minuten verdwijnt er een stuk regenwoud zo groot als een voetbalveld, wereldwijd, om plaats te maken voor een nieuwe plantage. Met het planten van inheemse boomsoorten zoals de Tengkawang boom en de Suikerpalm, kan de locale bevolking leren zelf producten uit de bomen te halen, zoals Tengawangolie en suiker. De stichting Masarang ontwikkelt al jaren herbebossingsprojecten en alternatieven voor palmolie in het gebied en Ecosia kan goed van hun kennis gebruik maken.
>> Foto’s: Rowena Goes Ape
Tembak
Ik was meteen om toen ik hoorde van hun project in West –Kalimantan. Ik werk niet alleen op vrijwillige basis voor Masarang International, maar ik was ook in een van de dorpen die nu aangesloten is bij het Ecosia project, Tembak. Hier staat het opvangcentrum met oefenbos voor geredde Orang-Oetans waar ik dit voorjaar aan de slag ging. Lees HIER de Blog die ik daarover schreef.
Tijdens mijn verblijf lin Kalimantan logeerde ik bij Alexandra Vosmaer van het Sintang Orangutan Rescue Center en haar vriend Dirk-Jan Oudshoorn. Dirk-Jan is werkzaam bij Masarang in Kalimantan en begeleidde Ecosia tijdens hun bezoek aan het gebied.
Met eigen ogen zag ik tijdens mijn verblijf in Kalimantan de totale kaalslag van het regenwoud door de aanleg van palmolieplantages. Maar ik zag ook de strijd van de inwoners van het oerwouddorp Tembak tegen de palmolie industrie. Tembak is een van de weinige dorpen in het gebied wat niet is ‘ ingepalmd’ door de palmolie industrie. Er staat zelfs een Masarang zero-waste fabriek waar ze noten van de Tengkawang boom verwerken tot olie voor zeep en andere producten. Lees HIER meer over de Tengkawang noot.
>> Ecosia tijdens hun bezoek aan Kalimantan en net zoals iedereen die daar rond rijdt, vast in de modder (Foto: Dirk-Jan Oudshoorn)
Al meer dan 10 miljoen bomen
Ecosia vierde op 29 juni het planten van hun 10-miljoenste boom. In Nederland is Ecosia nog vrij klein, maar ik hoop dat daar snel verandering in komt!
>> Foto: Ecosia
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.
Zou je me willen steunen met een donatie klik dan HIER. Dank!