Mijn hart maakte een sprongetje afgelopen weekend.

Chimpansee Symbool Sierra Leone Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Fifo, een geredde baby Chimpansee waar ik een tijdje voor zorgde (© Rowena Goes Ape)

Tacugama Chimpanzee Sanctuary, het opvangcentrum voor chimpansees waar ik twee maanden geleden nog werkte, kwam met groot nieuws. De Chimpansee is tot het nationale symbool van Sierra Leone verkozen.

De minister van landbouw Joseph Ndanema kondigde het nieuws aan tijdens een ceremonie ter ere van de beroemde Britse primatoloog Jane Goodall, die vorige week een aantal dagen in het opvangcentrum verbleef. Jane Goodall hielp mede dit centrum op te richten in de jaren negentig en afgelopen week, 27 jaar na haar vorige bezoek, bezocht ze het centrum opnieuw.

Chimpansee Symbool Sierra Leone Blog | Rowena Goes Ape (2)

Chimpansee geen prioriteit in Sierra Leone

Sierra Leone heeft de Chimpansee als nationaal symbool gekozen om de bedreigde dieren en hun leefomgeving te beschermen en het land om te toveren tot een duurzame toeristische bestemming.

De Westerse Chimpansees, een ondersoort van de Chimpansee die in Sierra Leone leeft, wordt ernstig in zijn voortbestaan bedreigd. Ze zijn al weggevaagd in Burkina Faso, Benin, Gambia – en mogelijk ook in Togo. Volgens The American Journal of Primatology daalde hun aantal tussen 1990 en 2014 met meer dan 80 procent. Er leven nu nog slechts 5500 chimpansees in het wild. Stropers jagen op hun vlees, boeren schieten ze neer om hun gewassen te beschermen en hun leefgebied wordt steeds kleiner door stadsontwikkeling en landbouw.

Na de Ebola uitbraak in 2014 en een twintig jaar lange burgeroorlog, waarin bescherming van de chimpansee overduidelijk geen prioriteit had, lijkt de tijd nu rijp om dat te beschermen waar het land zo rijk aan is. Regenwoud en wilde dieren, waaronder de chimpansee.

Tacugama Chimpansee Sanctuary

In Sierra Leone is slechts een opvangcentrum voor wilde dieren, het Tacugama Chimpanzee Sanctuary. Er leven ruim 90 geredde Chimpansees die allemaal gered zijn uit de handen van stropers. Afgelopen jaar werd er zelfs een record aantal aan baby Chimpansees binnengebracht, 11 ‘stuks’.

Fifo, die baby die ik verzorgde toen ze werd binnengebracht in het centrum, was toen nummer 9.

Tacugama zet zich naast de opvang en rehabilitatie van Chimpansees keihard in voor natuurbescherming en educatie van de lokale bevolking.

In dit filmpje, wat ik al eerder heb gedeeld, legt Tacubama’s oprichter en directeur Bala Amarasekaran erg goed uit waar het centrum zich allemaal voor inzet: Tacugama Join the Movement

Tacugama en Sierra Leone maken grote stappen om hun natuur en al haar inwoners te beschermen en ik heb van dichtbij gezien hoe hard ze daaraan werken.

Hulde aan Tacugama. Hoop voor de toekomst!