Ben je van plan duurzamere keuzes te maken maar wil je ook graag reizen, dan kan dit een dilemma zijn. Aan de ene kant wil je bijdragen aan een betere wereld voor mens en dier en je impact op het milieu verkleinen. Aan de andere kant trek je er graag op uit, in landen waar je je ogen uitkijkt en cultuur opsnuift. In Sierra Leone vind je een bijzondere plek waar je het beste van deze twee uitersten combineert: de eco-lodges van het Tacugama Chimpanzee Sanctuary.

Ondersteun Chimpansees Reislust Blog | Rowena Goes Ape (New York Times)
>> Screenshot of The New York Times article

Dit jaar pakte de New York Times het anders aan met het jaarlijkse artikel ’52 places to go’, ofwel de 52 bestemmingen die je zeker wilt bezoeken als je graag je koffer inpakt. Lees het artikel hier.

De New York Times – ’52 places for a changed world’

Twee jaar lang domineerde het COVID-19-virus de wereld. Mensen konden en wilden veel minder reizen dan voorheen. Het vliegverkeer kwam bijna tot stilstand, met name in 2020. De pandemie zorgde niet alleen voor veel verdriet, gezondheidsproblemen en angst, maar ook voor reflectie en meer bewustwording. Voor de New York Times aanleiding om dit keer een top 52 op te stellen van bestemmingen waar geen sprake is van massatoerisme en waar toeristen een positieve bijdrage kunnen leveren. De lijst heet dit jaar daarom ´52 places for a changed world´. Op nummer 21 van deze lijst staat Sierra Leone vermeld.

Ondersteun Chimpansees Reislust Blog | Rowena Goes Ape (a-b-c)
>> 1) Rowena op het balkon van een eco-logde 2) room with a view 3) eco-lodge met patio

Overnacht in de jungle van Sierra Leone

De ultieme plek om in Sierra Leone de nacht door te brengen is zonder twijfel in de jungle, in het Tacugama Chimpanzee Sanctuary waar geredde chimpansees met een traumatisch verleden een veilig thuis hebben gevonden. Niet alleen is deze plek waar je ondergedompeld bent in het groen een weldaad voor je zintuigen, het bedrag dat je betaalt komt direct ten goede aan de chimpansee-opvang: hoe gaaf is dat? Rowena Goes Ape is ervaringsdeskundige; zij heeft in de eco-lodges gelogeerd en is deze maand voor een nieuw werkavontuur in het Tacugama Chimpanzee Sanctuary.

Als vakantiebestemming is Sierra Leone vrij onbekend: toch was het West-Afrikaanse land in de jaren 80 geliefd bij toeristen. De tropische stranden met palmbomen waren erg in trek, tot de burgeroorlog uitbrak in de jaren ’90. Daarnaast kampte het land met een uitbraak van ebola in 2014-2016. Deze zorgelijke periode is gelukkig voorbij, maar toeristen wisten het land voor de coronapandemie de reiswereld platlegde nog nauwelijks te vinden. Toch heeft Sierra Leone nu de wereld weer meer open gaat de avontuurlijke reiziger volgens de New York Times veel te bieden. Naast genieten van oerwoudgeluiden in de eco-lodges kun je een rondleiding boeken in het Tacugama Chimpanzee Sanctuary en een wandeltocht maken door de jungle met een van de rangers van het opvangcentrum. Ook een expeditie naar de bergtop van Mount Bintumani (1945 m.) is een aanrader, evenals een indrukwekkende excursie naar Bunce Island, waar het voormalig slavenfort te vinden is.

Eco-toerisme

Een bezoek aan Sierra Leone is dan ook zeker de moeite waard volgens het Amerikaanse dagblad. En na jaren van conflict, een epidemie én de gevolgen van de recente pandemie, is (eco-)toerisme broodnodig om de lokale bevolking te ondersteunen. Niet in de laatste plaats omdat toerisme een meer duurzame inkomstenbron is dan goud en diamanten, die in het land gewonnen worden. Maar ook de dierenhandel en stroperij, waar chimpansees en andere wilde dieren nu de dupe van zijn, kunnen afnemen bij structurele inkomsten uit eco-toerisme.

Ondersteun Chimpansees Reislust Blog | Rowena Goes Ape (Tacugama Entrance)
>> Entrance to Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Verander je mee?

Wil je de ‘52 places for a changed world’ van de New York Times bekijken om inspiratie op te doen en alvast in gedachten op reis te gaan? Bijvoorbeeld naar Frankrijk, waar je aan je conditie kunt werken op het 1500 km lange fietspad Vélomaritime. Naar Groenland, om als vrijwilliger te helpen om bomen aan te planten. Of bezoek je liever de chimpansees in Sierra Leone? De complete lijst vind je hier.

Adopteer een Chimpansee als je niet kunt of wilt reizen

Geen plannen om binnenkort het vliegtuig te pakken naar West-Afrika? Je kunt de dieren bij Tacugama Chimpanzee Sanctuary ook eenvoudig vanuit je eigen huiskamer ondersteunen! Door een chimpansee te adopteren bijvoorbeeld. Klik hier om te adopteren!

Ondersteun Chimpansees Reislust Blog | Rowena Goes Ape (adoption)
>> Fifo, Tom en Flavour (vanaf linksboven met de klok mee)

© Go-Ape.nl door Angelique Lagarde