Kijktip: ‘ Jane’, de documentaire

Deze week op de valreep een kijktip voor een documentaire over Jane Goodall die voorlopig alleen nog te zien is op 24, 25 en 26 november op The International Documentary Film Festival Amsterdam: “Jane”. 

“Jane” is een indrukwekkende documentaire van National Geographic over het leven van de Engelse Jane Goodall, die ruim 40 jaar onderzoek deed naar Chimpansees. Het vertelt het verhaal van de jonge Jane Goodall die na zeven jaar geld te hebben gespaard als serveerster, secretaresse en filmproductie-assistente, als 25-jarige naar Kenya vertrekt. Daar ontmoet ze de befaamde paleontoloog en anthropoloog Louis Leakey, die haar voorstelt een studie te beginnen naar het gedrag van een groep chimpansees in het Gombe wildreservaat aan de oever van het Tanganjikameer in Tanzania. Tegen alle verwachtingen in werd Jane’s onderzoek baanbrekender dan men ooit had kunnen bedenken.

Want de jonge Jane ziet tijdens haar eerste veldonderzoek een chimpansee termieten vangen met een takje. Het werd wereldnieuws dat mensen niet de enigen zijn die gereedschappen gebruiken. De docu is gebaseerd op filmbeelden uit 1962. Deze beelden leken verloren, maar zijn recentelijk weer opgedoken.

Een absolute aanrader!

 

RGA Blog FOOTER 1600x500 (250)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *