Educatie! Niets wees daar concreet op toen ik dit voorjaar Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone verliet met een enorme bak (t)huiswerk. We hadden daar net een intensief Medical Checks project afgerond, waarvan ik de omvangrijke documentatie thuis zou afmaken en een of ander virus begon zich toen langzaam vanuit China te verspreiden. Ik had nog geen idee dat de wereld uiteindelijk op slot zou gaan …

Educatie Sierra Leone Blog | Rowena Goes Ape (2-3)
>> (L) Het Tacugama Milieu Educatieprogramma en (R ) In 2019 werd de Chimpansee uitgeroepen tot het Nationale Symbool van Sierre Leone

Het educatie programma van Tacugama

In het Chimpansee opvangcentrum had ik het op dat moment razend druk met de coördinatie van de gezondheidscheck van alle 96 geredde chimpansees  – lees hier meer over dat project , maar in de late uurtjes sprak ik met de directie van Tacugama over hoe ik kon helpen om de bewustwording van het belang van natuurbehoud in Sierra Leone te vergroten.

Het opvangcentrum houdt zich namelijk niet alleen bezig met de opvang van geredde chimpansees, ze hebben ook zeer succesvolle projecten om samen met de lokale bevolking de natuur te beschermen. Een van die projecten is het Milieu Educatie Programma, wat op dit moment aan ruim 900 kinderen op 26 basisscholen in de steden en op het platteland gegeven wordt.

In het lesprogramma komt alles wat van belang is aan bod: welke dieren en planten er zijn in Sierra Leone, het belang van schoon water en een schone omgeving, klimaatverandering en – last but not least – de bescherming van de chimpansee, die in 2019 werd uitgeroepen tot het nationale symbool van Sierra Leone.

Rowena Goes Ape met Sander de Kramer in Tacugama Chimpanzee Sanctuary
>> Mijn eerste ontmoeting met Sander de Kramer in 2019 & Chief Ouwe Dibbes, Volksheld in Afrika: Het boek dat iedere Nederlander moet lezen!

De Sunday Foundation

Tegelijkertijd was ik in contact met Sander de Kramer van de Nederlandse Sunday Foundation. Ik had Sander het jaar ervoor ontmoet in Sierra Leone. In Tacugama notabene! Sander bleek het opvangcentrum al jaren te ondersteunen door er met zijn sponsoren naar toe te gaan voor een rondleiding in het opvangcentrum en een overnachting. Het was een bijzondere ontmoeting.

De Sunday Foundation helpt de meest kwetsbare groepen in vergeten gebieden onder meer met het bouwen van scholen. Sinds 2007 heeft Sunday al 28 !! scholen in Sierra Leone opgericht. Voor kindslaven die werkzaam zijn geweest in de diamantmijnen, wezen, kinderen van weduwen, kinderen met een beperking of van ouders met een beperking.

Voor zijn bijzondere inspanningen, werd Sander niet alleen benoemd tot een heuse officiële Chief in Sierra Leone, maar won hij dit jaar ook de prestigieuze President Franklin D. Roosevelt “Four Freedoms Award”. Sander’s hart voor dieren en natuur is net zo groot als zijn hart voor kwetsbare mensen en toen ik opperde om de milieu lessen van Tacugama ook op de Sunday Foundation scholen in te zetten, zei hij volmondig ‘ja’.

Krachten bundelen op het gebied van educatie en meer

En zo werd een basis gelegd voor een intensieve samenwerking. Bala Amarasekaran, de ‘founder’ en directeur van Tacugama en Sander bezochten samen het Loma Mountains National Park. Dit gebied, waar ook rangers van Tacugama patrouilleren, wordt gezien als een van meest bio-diverse gebieden van Sierra Leone zowel qua fauna als flora soorten. Ook is daar de grootste populatie van wilde chimpansees in west en centraal Afrika.

Een van de speerpunten van Tacugama is het beschermen van dit soort gebieden en het gelijkertijd helpen van vergeten ‘communities’. Door het vergroten van bewustzijn over de gevaren van ontbossing, wildlife stroperij en het bijbrengen van alternatieve wijzen van levensonderhoud.

En precies daar gaan de Sunday Foundation en Tacugama hun krachten en kennis bundelen. Met allerlei projecten waaronder scholen, educatie, milieu, eco-tourisme en het beschermen Sierra Leone’s ‘wildlife’.

Lees ook hier het persbericht van Tacugama .

Educatie Sierra Leone Blog | Rowena Goes Ape (6-7)
>> Het Loma National Park & Samen met Bala Amarasekara, founder en directeur van Tacugama in een van de dorpen van Loma National Park

Loma National Park

Het Loma gebied ligt in het noord-oosten van Sierra Leone en is zoals gezegd niet een alleen een hot-spot op het gebied van biodiversiteit, maar er leeft ook de grootste groep van rond 1000 wilde chimpansees van heel West en Centraal Afrika. Het gebied staat onder grote druk door ontbossing en stroperij, en de enige manier om dit aan te pakken is door versterking van de lokale gemeenschappen. Gemeenschappen die tot nu toe mede door hun ligging onbereikbaar zijn en daarom ook wel ‘ vergeten’  gemeenschappen van Sierra Leone genoemd worden.

Vooruitblik

Terug naar het educatie programma. Wanneer en hoe het programma wordt gebracht naar de scholen van de Sunday Foundation hangt voor een groot deel af van de ontwikkelingen rond het Covid-19 virus. Maar ondanks de huidige crisis zijn er toch een paar mooie stappen gezet.

Ik ben bijzonder blij en dankbaar dat ik met deze twee geweldige en inspirerende organisaties mag samenwerken.

Ik wens jullie allemaal een fantastisch, ‘leerzaam’ en vooral gezond 2021!

Educatie Sierra Leone Blog | Rowena Goes Ape (8)
>> Change starts with KIDS!