In het Virungagebergte in Congo leeft een van de laatste populaties wilde Berggorilla’s. Leonardo DiCaprio produceerde in 2014 een indrukwekkende en aangrijpende documentaire over dit gebied, wat op de Werelderfgoedlijst staat, maar desondanks wordt bedreigd door illegale boringen van Britse oliegigant SOCO, de eindeloze conflicten in het gebied en gewapende rebellengroepen.

Berggorilla

In het Virungagebergte in Congo leeft een van de laatste populaties wilde Berggorilla’s.

>> Foto: virunga.org

Leonardo DiCaprio produceerde in 2014 een indrukwekkende en aangrijpende documentaire over dit gebied, wat op de Werelderfgoedlijst staat, maar desondanks wordt bedreigd door illegale boringen van Britse oliegigant SOCO, de eindeloze conflicten in het gebied en gewapende rebellengroepen.

Virunga

Virunga vertelt het verhaal vanuit een bijzonder perspectief, namelijk door de ogen van een aantal dappere mensen dat strijdt voor het voortbestaan van het park en haar bewoners. Parkwachters en gorillaverzorgers zetten hun eigen leven op het spel om de ernstig bedreigde Berggorilla’s te beschermen en parkdirecteur (prins) Emmanuel de Merode, lid van de hoogste adel van België vecht met hen mee De prins werd in 2008 door de Congolese overheid aangesteld om de Berggorrilla’s te beschermen en hij begon een gewapend offensief tegen onder andere de aanhoudende stroom rebellen. Tussen 1996 en 2013 verloren hier meer dan 150 parkwachters het leven.

>> Foto: virunga.org

SOCO trekt zich terug uit Virunga

De film laat ook spannende undercover-gesprekken zien van een piepjonge Franse journaliste met werknemers van de Britse oliemaatschappij SOCO. Zij proberen de parkwachters om te kopen zodat SOCO toegang tot het park krijgt. Dit zorgt ervoor dat je de hele film op het puntje van je stoel zit. Het is heftige materie, maar ik kan deze film echt iedereen aanraden. De film heeft er overigens mede voor gezorgd dat het Brits oliebedrijf SOCO zich in 2014 (voorlopig…) heeft teruggetrokken uit het natuurgebied.

Bekijk hieronder de trailer.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.