Chimpansees plannen vooruit, Kraaien lossen complexe puzzels op, Olifanten hebben zelfbewustzijn. “Dieren zijn slim en hebben emoties, zegt Frans de Waal. Om dat te ontdekken moet je wel slim onderzoek doen”.
Aanstaande zondag mag ik drie uur kijken en luisteren naar bioloog en primatoloog Frans de Waal. Jij trouwens ook, want hij is te gast bij Zomergasten, het VPRO-programma, waarin de gasten uitgebreid worden geïnterviewd aan de hand van zelf uitgekozen fragmenten.
Chimpansee Politiek
Toen ik ruim vier jaar geleden bij Stichting AAP aan de slag ging als vrijwillig dierverzorger van geredde chimpansees, las ik op hun advies Chimpansee Politiek. Het boek beschrijft een kolonie chimpansees in Burgers Zoo, die hij toen observeerde. Hij beschrijft hun politieke machtsspelletjes, de onderlinge strijd die ze voeren, maar ook het geweld dat ze gebruiken. Dit boek en ook zijn latere boeken, waarin hij het empathisch vermogen en rechtvaardigheidsgevoel van de dieren aantoont, hebben mij enorm geholpen om het gedrag van deze intelligentie dieren beter te begrijpen.
Chimpanseepolitiek wordt overigens in Amerika door de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nog steeds aangeraden voor aankomende congresleden. Want zijn jarenlange onderzoek naar politiek bedrijven, conflictoplossing, verzoening, empathie en zijn vergelijkingen tussen het gedrag van mensen en andere diersoorten hebben Frans de Waal wereldberoemd gemaakt. Ook heeft het veel bijgedragen aan ons begrip van de ontwikkeling van sociale intelligentie bij mensen. Frans de Waal behoort inmiddels tot de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld
Wereldberoemd is ook het filmpje van zijn onderzoek naar rechtsvaardigheidsgevoel van in dit geval Kapucijnapen. Tot die tijd vonden wetenschappers dat deze emotie alleen mensen was toevertrouwd.
In het filmpje wordt de ene kapucijnaap voor een taak beloond met een stukje komkommer. De ander krijgt voor dezelfde taak een druif. De eerste aap ziet dat en weigert dan de komkommer.
Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn
In zijn laatste boek ‘Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?’ neemt De Waal niet alleen de onderschatte intelligentie van dieren onder de loep, maar ook de werkwijze van zijn eigen vakgebied. Dierenfan of niet, dit boek is echt fascinerend. Het laat je op een andere manier kijken naar wat dier én mens kunnen. Bovendien ook nog eens erg grappig geschreven.
Drie uur stil zitten, dat heb ik al een tijdje niet gedaan, maar ik weet zeker dat het me aanstaande zondag gaat lukken.
zondag 20 augustus, om 20.15 uur op NPO 2
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral de Mensapen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als Vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.
Wil je Stichting Rowena Goes Ape steunen met een donatie klik dan HIER. Dank voor je bijdrage!