Het Italiaanse Coop gaat 200 producten waar palmolie in is verwerkt uit de schappen halen. Dit heeft de supermarktketen aangekondigd, bericht ESM Magazine. De bekendmaking komt na de publicatie van een rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) waaruit blijkt dat sommige palmolie is verontreinigd.

>> De Italiaanse Coop neemt het zekere voor het onzekere en verkoopt geen producten meer waar palmolie in zit (foto: Pieffebi).

Andere supermarktketens volgen voorbeeld

Op basis daarvan heeft Coop besloten voorlopig geen producten meer met palmolie te verkopen, zegt directeur Marco Pedroni. De beslissing is volgens hem in lijn met het beleid van Coop om in geval van twijfel het zekere voor het onzekere te nemen. Coop gaat op zoek naar alternatieven, zoals olijfolie en zaadoliën. De eerste 100 producten zijn inmiddels vervangen, laat Pedroni weten. Het gaat vooral om producten voor jongeren, zoals chocoladebroodbeleg. De andere 120 producten worden de komende maanden vervangen. Andere Italiaanse supermarktketen, zoals Carrefour, Esselunga en Pam Panorama volgen de lijn van Coop en stappen ook over op palmolie-vrije producten. Coop, Esselunga en Carrefour hadden in Italië koekjes met palmolie al vervangen door eigen merk palmolievrije koekjes.

Duurzaamheid als visie

Coop is een supermarktketen die ook in andere Europese landen winkels heeft, waaronder Zwitserland en Nederland. Het bedrijf is wereldkampioen duurzaamheid. Coop verkoopt bijvoorbeeld al meer dan 25 jaar fair trade-producten, is er het biologische Naturaplan, veeteelt niet op stal maar buiten en Naturaline, de productielijn van biokatoen. De beste zijn in duurzaamheid, dat is de visie van de keten, blijkt uit een interview met Felix Wehrle van de Zwitserse Coop. ‘Het is geen toeval dat we werden bekroond als beste duurzame distributeur. Want het is onze visie op lange termijn, alleen maar mogelijk omdat we niet mikken op de maximalisering van de winsten.’


>> Foto: Biosprit

Palmolie

Palmolie zit in pakweg de helft van alle producten, ook in onze Nederlandse supermarkten. In sauzen, koekjes, ijs, margarine, zeep en cosmetische producten. De palmolie industrie zou echter wel eens verantwoordelijk kunnen worden voor een van de grootste milieurampen van deze eeuw. Volgens cijfers van het Wereld Natuur Fonds verdwijnt er 26.000 hectare bos per dag, wat neerkomt op wereldwijd tenminste 20 voetbalvelden per minuut en is de ontbossing verantwoordelijk voor 15 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Het plat gekapte bos wordt in brand gestoken om de grond vruchtbaar te maken. Met alle gevolgen voor mens en dier. Bevolking wordt van hun grond verjaagd en diverse diersoorten zoals Sumatraanse tijger en Orang-Oetan worden met uitsterven bedreigd.


>> Foto: The World Counts

Wil je meer weten over de desastreuze gevolgen van palmolie, lees dan ook mijn blog over de Suikerpalm van Willie Smits, een alternatief voor de oliepalm.

Gaan Nederlandse supermarktketens Coop’s voorbeeld volgen? Ik hoop het van harte.

 

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.