“Ik ben een Gorilla” is het ontroerende en op waarheid gebaseerde verhaal van Gorilla Ivan. Ivan is een machtige zilverrug. Tenminste, dat zou hij zijn als hij in het wild was, tussen zijn soortgenoten. Je leeft mee in zijn leven, opgesloten in een kooi, al zevenentwintig jaren lang.

Een Gorilla in een winkelcentrum

Ivan woont namelijk in een winkelcentrum en wordt de hele dag aangestaard door voorbijgaande mensen. Zijn dagen vult hij met tekeningen maken, die duur worden verkocht.

Maar door de komst van Ruby, een babyolifant, verandert alles. Haar verhalen over het oerwoud doen Ivan terugverlangen naar de tijd vóór hij in een kooi belandde. Ivan heeft de geur van vrijheid geroken. Hij bedenkt een plan en Ivan verandert langzaamaan van de onderdanige aap die hij steeds geweest is in een echte zilverrug.

Ik ben een Gorilla Blog | Rowena Goes Ape (a)
>> De Echte Ivan (Foto: John Bazemore AP)

Op waarheid gebaseerd verhaal

“ik ben een Gorilla” wordt verteld vanuit het perspectief van Ivan. Over zijn dagelijks leven en dat van zijn lotgenoten en hoe daar langzaam de zucht naar vrijheid in sluipt. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen van een Western Lowland Gorilla, die als baby uit het regenwoud van Congo is geroofd en na 27 jaar eenzame opsluiting in een winkelcentrum in Tacoma, Washington uiteindelijk zijn weg vind naar Atlanta Zoo. De echte Ivan overleed in 2012 op vijftig jarige leeftijd.

Ik ben een Gorilla Blog | Rowena Goes Ape (bc)
>> Auteur: Katherine Applegate Titel: Ik Ben Een Gorilla / The One and Only Ivan

Voor velen een mooi (kinder)boek, voor mij een echte tranentrekker. Maar ik kon het al niet droog houden bij “A Street Cat Named Bob”, terwijl dat toch een verhaal vol hoop en liefde is. Misschien komt het wel omdat ik net terug ben uit Kameroen, waar ik in het Limbe Wildlife Rescue Centre het gedrag van een een groep gorilla’s heb geobserveerd. Allemaal als jonge dieren gered uit de handen van stropers en handelaren in wilde dieren.

Hoe dan ook, ‘Ik ben een Gorilla” verveelt geen moment en Ivan, dat is een gorilla om in je hart te sluiten.

En mocht je niet graag lezen, de geruchten gaan rond dat Disney binnenkort het boek gaat verfilmen.

Zou je ons werk willen ondersteunen?

RGA Blog FOOTER 1600x500 (20180206)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *