Wetenschappers hebben ontdekt dat dezelfde plant die door inheemse mensen op Borneo wordt gebruikt, ook wordt gebruikt door wilde Orang-Oetans om gewrichts- en spierontsteking te behandelen.
In het Sabangau-bos, in Centraal-Kalimantan, zagen zij de dieren een extract van blad van de Dracaena Cantleyi plant wrijven op hun lichaam.
“ Wij geloven dat vrouwtjes de Dracaena Cantleyi plant gebruiken om pijnlijke spieren en gewrichten te kalmeren door het extra gewicht van het dragen van hun baby’s tijdens het klimmen door het bladerdak” , aldus de wetenschappers.
Ook lokale inheemse mensen in Borneo gebruiken de plant om pijn in hun armen te behandelen na een beroerte, voor spierpijn en voor pijnlijke botten en zwellingen.
Medische mysteries uit het regenwoud
Nu is zelfmedicatie bij dieren niet ongewoon. Zo ontwormen Chimpansees zichzelf door bladeren van de Aspilia-plant te eten, Zanzibarfranjeapen eten houtskool tegen verstopping en voedselvergiftiging. En ook dicht bij huis zien we dat bijvoorbeeld onze huiskatten gras eten om haarballen kwijt te raken. Allemaal eenvoudige en natuurlijke oplossingen om parasieten en andere kwalen te bestrijden. Maar nooit eerder is dit gedrag bevestigd bij de Aziatische apen, de Orang-Oetans.
Afgelopen jaar leerde ik ook zelf noodgedwongen van de inheemse bevolking van Borneo veel over ntuurlijke geneesmiddelen: lees daar hier meer over.
Alweer blijkt dat we niet alleen veel van de oorspronkelijke bewoners van het regenwoud in Borneo kunnen leren, maar ook van onze meest naaste verwanten, de niet-menselijke primaat. Kennelijk zijn er in de natuur ook prima genezende middelen te vinden met mogelijk minder schadelijke bijwerkingen dan dure synthetische middelen.
Orang-Oetan vastgelegd op video
Maar goed terug naar de Orang-Oetans. Het team had het geluk om het zeldzame gedrag op camera vast te leggen. In de video zie je een vrouwelijke Orang-Oetan, die op de bladeren kauwt om een wit zeepachtig schuim te produceren. Dit schuim wrijft ze vervolgens op haar bovenarm:
“Deze nieuwe bevinding benadrukt het belang van tropische bossen voor medicinale planten, aldus het onderzoeksteam. Het opent ook de vraag welke andere planten Orang-Oetans gebruiken voor medicinale doeleinden, een onderwerp waarover we heel weinig weten.” (Bron: Borneo Nature Foundation)
Wil je ons werk steunen?