Twee berichten in een maand over de verwoestende gevolgen van de palmolie industrie. In de Nederlandse media. Ik kan mijn ogen bijna niet geloven.

Palmolie is een razend populaire plantaardige olie. Het zit onze soepen, pizza, babyvoeding, chocolade, brood, koekjes, snacks, cosmetica tot aan schoonmaakartikelen en biobrandstof. Nederland is de grootste afnemer van palmolie in Europa. Vergeleken met andere plantaardige oliën, is palmolie een goedkope grondstof. Maar daar wordt een prijs voor betaald. Een flinke prijs.

>> Foto: Asia News

>> Foto: IAR

Indonesië staat in brand

Al jaren verwoest de palmolie industrie kostbare tropische regenwouden in Indonesië. Elke twee seconden gaat een stuk bos zo groot als een voetbalveld tegen de vlakte om plaats te maken voor palmolieplantages. Na de kap wordt de grond in brand gestoken om het klaar te maken voor plantages.

Duizenden mensen die in de bossen leven worden van hun land verdreven en dieren zoals de ernstig bedreigde orang-oetan en Sumatraanse tijger, slaan op de vlucht voor de vlammenzee. De verstikkende rookwolken vergiftigen het dagelijkse leven, zelfs duizenden kilometers verderop in Singapore en Maleisië.

De bosbranden in Indonesië hebben vorig jaar meer dan 100.000 leven geëist meldt de NOS in  dit artikel.

>> Verbrande grond bij het dorp Paduran, Sebangau Kuala in Kalimantan (Foto: EPA via NOS)

Milieuramp

Omdat palmolieplantages veelal aangelegd worden in veengebied, veroorzaakt dat enorme luchtvervuiling en CO2-uitstoot.De veenbossen van Indonesië zijn een van de rijkste opslagplaatsen van koolstof (CO2) ter wereld. Wanneer het veen wordt drooggelegd of in brand gestoken voor palmolieplantages, ontsnapt de koolstof die er nu in opgeslagen ligt. Een regelrechte ramp voor ons milieu en klimaat.

Lees ook mijn  BLOG over een alternatief voor de palmolieplantages.

Palmolie in de Nederlandse Media (Greenpeace en VARA)

Ik sprong een (klein) gat in de lucht toen ik deze maand ineens twee keer iets over palmolie op de Nederlandse tv langs zag komen. Eindelijk!

>> Foto: Greenpeace

Het eerste bericht was over een actie van Greenpeace. Twee getroffen Indonesiërs blokkeerden samen met Greenpeace actievoerders de raffinaderij van palmolie-gigant IOI op de Rotterdamse Maasvlakte. Ze protesteerden tegen de aanhoudende vernietiging van het Indonesische regenwoud door IOI.

IOI heeft GEWEIGERD een verklaring van Greenpeace te tekenen om de bossen te beschermen. In de verklaring is IOI gevraagd te stoppen met het vernietigen van bossen voor palmolie en te breken met alle leveranciers die bij ontbossing zijn betrokken. Te stoppen met het respectloos behandelen van lokale gemeenschappen – en bedreigde diersoorten – in uw jacht naar palmolie.

>> Willie Smits

Het tweede bericht is een uitzending van de VARA, Groen Licht. Een helder, laagdrempelig en informatief item over de gevolgen van de palmolie industrie en hoe je als consument kunt bijdragen aan het behoud van het regenwoud. Willie Smits legt in deze uitzending uit hoe de situatie in Indonesie is en waarom duurzame palmolie niet bestaat. Dit programma is echt de moeite waard en je kunt het hieronder bekijken.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.