Ik probeer mijn huishouden zoveel mogelijk palmolie-vrij te maken. Van persoonlijke verzorging tot levensmiddelen. Dat is niet altijd makkelijk, want palmolie zit bijna overal in verwerkt, maar met een beetje speurwerk kom je een heel eind.

Palmolie, een goedkoop product waar een flinke prijs voor wordt betaald

Palmolie is een razend populaire plantaardige olie. Het zit onze soepen, pizza, babyvoeding, chocolade, brood, koekjes, snacks, cosmetica tot aan schoonmaakartikelen en biobrandstof. Nederland is de grootste afnemer van palmolie in Europa. Vergeleken met andere plantaardige oliën, is palmolie een goedkope grondstof. Maar daar wordt een prijs voor betaald. Een flinke prijs. Elke twee seconden gaat in Indonesie een stuk bos zo groot als een voetbalveld tegen de vlakte om plaats te maken voor palmolieplantages. Na de kap wordt de grond in brand gestoken om het klaar te maken voor plantages.

>> Foto: IAR

Duizenden mensen die in de bossen leven worden van hun land verdreven en dieren zoals de ernstig bedreigde Orang-Oetan en Sumatraanse Tijger, slaan op de vlucht voor de vlammenzee.

De bosbranden in Indonesië hebben vorig jaar meer dan 100.000 leven geëist meldt de NOS in dit artikel.

Palmolie op het etiket

Tot voor kort was het lastig om te achterhalen waar palmolie precies in zit, omdat het niet bij naam genoemd hoefde te worden. Sinds eind 2014 zijn de richtlijnen in de EU voor voedingsetiketten aangescherpt en moeten plantaardige oliën apart vermeld staan op het etiket. Deze wetgeving geldt helaas nog niet voor cosmetica producten.

>> Rowena met eitjes (Foto: Rowena Goes Ape)

Palmolie-vrije paaseitjes

En zo vond ik in mijn zoveelste zoektocht deze week, zo vlak voor Pasen, een heleboel paaseitjes zonder palmolie. En gewoon bij de supermarkt om de hoek!

De meeste Paaseitjes van Delicata – eigen merk van Albert Heijn, de meeste Paaseitjes van Hema en van Jumbo zijn nu Palmolie-vrij! Zijn de eitjes gevuld, dan bevatten ze vaak nog wel palmolie.

DIt is goed nieuws voor het regenwoud en al haar bewoners.

Wil je meer weten over producten zonder palmolie of hoe je ze kunt vinden? Neem dan gerust contact met me op.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.

Zou je me willen steunen met een donatie klik dan  HIER. Dank!