Een historisch moment. Voor het eerst in de geschiedenis krijgt een chimpansee deels dezelfde rechten als een mens.

Chimpansee Cecilia is een ‘niet-menselijk persoon’. Daarom heeft ze deels dezelfde rechten als de mens en is het illegaal dat ze eenzaam opgesloten zit in een Argentijnse dierentuin. Dit heeft een rechtbank in Buenos Aires deze week bepaald.

Chimpansee Cecilia wordt bevrijd uit haar eenzame opsluiting en ondergebracht in en een reservaat Cecilia heeft volgens de Argentijnse rechter niet dezelfde rechten als een mens, maar wel zoveel cognitieve en emotionele vermogens dat ze niet als een ding mag worden behandeld. “Ze bezit de grondrechten van een niet-menselijk persoon”, aldus de rechter.

Het proces was aangespannen door dierenwelzijnsorganisatie Great Ape Project, in samenwerking met de Argentijnse Associatie van Ambtenaren en Advocaten voor Dierenrechten (AFADA).

Rechten voor Orang-Oetan Sandra

In 2014 gaf een rechter in Argentinië Sandra, een 29 jarige orang-oetan die eenzaam opgesloten zat in een dierentuin,haar vrijheid: Sandra werd overgebracht naar een reservaat. Deze zaak werd aangespannen door de dierenrechtengroep Afada met een beroep op het ‘habeas corpus’-principe. Volgens dit grondrecht mag niemand zonder gerechtelijk bevel van zijn vrijheid worden beroofd.

Historisch moment

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een rechter bepaald dat chimpansees als niet-menselijke dieren over rechten beschikken, die hun ‘dierlijke essentie’ moeten beschermen.

Hopelijk baant deze erkenning van grondrechten voor de mensaap ook de weg vrij voor andere dieren met grote cognitieve vermogens, zoals olifanten en dolfijnen, die van hun vrijheid zijn beroofd en hun dagen slijten in circussen, slechte dierentuinen en laboratoria.

Rechten voor een Chimpansee | Rowena Goes Ape 2

>> Foto: Unlocking The Cage

Non Human Right Project

Eerder verwierpen rechtbanken van de staat New York verzoeken van dierenrechtenadvocaat Steven Wise en zijn actiegroep Nonhuman Rights Project om eenzaam opgesloten chimpansees vrij te laten. De rechter oordeelde dat de dieren als ding „bezit” waren en dus rechteloos: „Chimpansees kunnen geen wettelijke plichten vervullen of wettelijk aansprakelijk gesteld worden voor hun handelen.”

Lees  hier meer over werk van Steven Wise en zijn documentaire Unlocking the Cage en kijk hieronder de trailer.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.