Nadat hij bijzonder uitgerust en fris wakker werd, hoog in de boomtoppen van Tanzania, was primatoloog Koichiro Zamma er van overtuigd dat hij in het meest comfortabele bed ooit geslapen had. Geen memory foam kussens of gelmatras, gewoon een simpel bed van koele bladeren bij elkaar gehouden door een vlechtwerk van twijgen, en niet gemaakt door mensen maar door Chimpansees. Alle spanning uit zijn lichaam was verdwenen. Met het wiegende bed heerlijk om hem heen gevouwen.

Slapen in een Chimpansee nest | Rowena Goes Ape (1)

>> Een dutje in het “nest” | Foto: Koichiro Zamma

Zamma besloot een Chimpansee nest voor mensen te ontwerpen en nu, twee decennia later heeft hij het prototype klaar van het bed dat ons allemaal een geweldige nachtrust moet geven.

Het bed is bedrieglijk eenvoudig in zijn ontwerp. De matras is voorzien van een verdieping in het midden om de natuurlijke dip na te bootsen die het nest van een chimpansee heeft met een verhoogde rand voor hoofd, benen en armen. De matras wordt ondersteund door een frame gemaakt van geweven papier en touw voor optimale ventilatie en acht gebogen benen die zijn ontworpen om het bed bijna onmerkbaar te laten schommelen.

“Een Chimpansee nest omhult de natuurlijke vorm van je lichaam ” zegt de 43-jarige primatoloog tegen The Guardian, “dat maakt het zo comfortabel. Ook ligt het hoog in de bomen, zodat het ‘schommelt’ met de beweging van de takken”.

Slapen in een Chimpansee nest | Rowena Goes Ape (2) Kathelijne Koops

>> Foto: Kathelijne Koops

Het nest van wilde Chimpansees

Het DNA van de chimpansee komt voor 98,7 procent overeen met dat van de mens. Dat maakt deze dieren onze naaste verwanten. Het is dus eigenlijk niet eens verrassend als de manier waarop zij slapen voor ons ook de perfecte nachtrust op kan leveren.

Net als wij slapen Chimpansees graag 8 tot 9 uur per nacht. Hoog in bomen in een slaapnest van bladeren en takken, dat ze aan het eind van elke dag opnieuw bouwen. Daarbij hebben zij een voorkeur voor bomen met stevige takken en niet te veel bladeren. Daar kunnen ze goed een matras tussen bouwen. Dat doen ze door takken en bladeren in elkaar te weven. Dat moet allemaal stevig genoeg zijn, chimpansees hebben een lichaamsgewicht van al gauw meer dan 40 kilo.

Chimpansees vervangen bijna iedere avond de bladeren van hun nest. Op die manier zijn ze ervan verzekerd dat er geen beesten zoals luizen in gaan zitten. Ze slapen alleen in het nest of met een jong. Omdat het nest hoog in de bomen ligt, wiegt het zachtjes heen en weer. De bladeren vouwen zich om hun lichaam heen, dit houdt hun lichaam koel.

Het nest van geredde Chimpansees bij Stichting AAP

Ik heb zelf nog nooit een Chimpansee of een Chimpansee nest in het wild gezien. Wel zie ik elke vrijdag bij Stichting AAP, waar ik werk als vrijwilliger dierverzorger, de nesten die de geredde Chimpansees daar bouwen met al het materiaal wat voor handen is. De meeste van deze Chimpansees hebben nooit in het wild geleefd en nooit het voorbeeld gekregen van hun ouders. Ze hebben zelfs vaak voor hun komst bij Stichting AAP nog nooit een andere Chimpansee gezien en zijn in eenzaamheid grootgebracht. En toch maken ze nesten. De een neemt er wat meer tijd voor dan de ander, maar ik heb toch wat kunstwerkjes voorbij zien komen.

Nesten van takken, stro, houtwol, dekens, sokken en ballen. Sommige Chimpansees gebruiken van alles om er zo knus mogelijk bij te liggen, anderen liggen gewoon languit op een platform. Wij halen elke dag de nesten weer uit elkaar, zodat ze de volgende avond weer opnieuw aan de slag moeten. Dat klinkt heel onaardig, maar het is een van de vele vormen van verrijking die we in het Chimpansee Complex toepassen om elke dag weer het natuurlijk gedrag van de Chimpansees te stimuleren. Sommige beginnen al voor het avondeten met het verzamelen van allerlei materiaal om er direct na het diner een nest van te maken, de bijgevoegde foto’s geven daar denk ik wel een aardig beeld van. En het bed van Zamma? Ik kan niet wachten tot het hier te koop is!

Slapen in een Chimpansee nest | Rowena Goes Ape (3-4-5-6)

>> Chimpansee nesten bij Stichting AAP | Foto: Rowena Goes Ape

Bron: The Guardian – ‘Chimpanzees hold secret to ultimate comfy bed, says expert’

 

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.