Over 4 weken is het precies een jaar geleden dat drie jonge chimpansees werden gestolen uit een opvangcentrum voor primaten in Lubumbashi in de Democratische Republiek Congo. Het nieuws was zo hartverscheurend dat het wereldnieuws werd en zelfs de Nederlandse kranten haalde. Ook is er nog nooit eerder in de geschiedenis losgeld gevaagd voor gekidnapte chimpansees: de kidnappers eisen maar liefst twee ton.  

Gekidnapte chimpansees - Blog | Rowena Goes Ape (1)

>> Artikel in het AD

De drie weesjes – Monga (5 jaar oud), César 2,5 jaar oud) en Hussein (3 jaar oud) – waren juist gered uit de handen van stropers en werden hier liefdevol opgevangen.

De kidnappers hebben in de eerste periode twee keer een video gestuurd, waarvan je de tweede hieronder ziet:

We zijn inmiddels bijna een jaar verder en nog steeds is er geen nieuws over Monga, César en Hussein. Het centrum is ten einde raad, want ook de instanties die de zaak onderzoeken, laten niets van zich horen.

Gekidnapte chimpansees - Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> #Bringthechimpsbackhome

#Bringthechimpsbackhome – teken je ook?

Om het verhaal levend te houden is er een petitie opgezet. Niet om geld op te halen, maar om het centrum een hart onder de riem te steken en ervoor te zorgen dat Monga, César en Hussein niet vergeten worden.

Ik mocht er onlangs kort iets over vertellen in het KRO/NCRV radio programma ‘Zin in Morgen’ op NPO5, met presentator Sander de Kramer, waarvoor ik hartstikke dankbaar ben!

Mocht je toen niet meteen getekend hebben, dan hoop ik dat je dat nu wilt doen. Kleine moeite, groot gebaar.

Gekidnapt uit J.A.C.K. Primate Sanctuary

De gekidnapte chimpansees zijn gestolen uit de J.A.C.K. Primate Sanctuary. Je kunt ze volgen op Instagram en Facebook. Onlangs deelden ze nog dit mooie filmpje van Monga, César en Hussein:.