Mijn verblijf in het Sintang Orangutan Center (SOC) in Borneo dit voorjaar heeft me diep geraakt. Ik kan nog steeds niet goed omschrijven waarom. Elke plek en ieder opvangcentrum voor bedreigde wilde dieren waar ik werk of heb gewerkt, draag ik namelijk een warm hart toe. Ze hebben elk hun eigen problematiek, er wordt overal keihard gewerkt met maar een doel: het helpen van bedreigde wilde dieren.

>> Foto 1 samen met de lokale dierverzorgers spraken Alexandra en ik elke dag over de projecten
>> 
Foto 2 verrijkingsitem Puzzleboard leek nog een beetje ingewikkeld voor de babies…
Foto’s: Rowena Goes Ape

Eerste project met eigen opdrachten

Borneo was wel heel bijzonder omdat ik er twee specifieke opdrachten had waar ik op uitnodiging van het opvangcentrum aan werkte. Samen met Alexandra Vosmaer van het SOC maakte ik een verrijkingsplan voor de geredde Orang-Oetans en schreef ik profielen voor elk van hen. En als klap op de vuurpijl was ik bij de opnamen van het Programma Helden van de Wildernis, waarin Art Rooijakkers Alexandra volgt bij haar werk in het opvangcentrum. Meer over de opnamen kun je HIER lezen.

>> Foto 3 op de koffie bij de Dayaks
>> Foto 4 op de brommer met Alexandra door oneindige palmolieplantages
Foto’s: Rowena Goes Ape

80 Procent van het regenwoud is verdwenen

Misschien is het de grootsheid van de problematiek, die me niet los laat. Elke dag werd ik er mee geconfronteerd in en rondom het opvangcentrum. De totale kaalslag van het regenwoud voor palmolieplantages. Ooit was Borneo – een eiland bijna 28 keer groter dan Nederland – een ongerepte jungle. Nu is bijna al het regenwoud verdwenen.

Ik sprak veel met de inheemse bevolking, de Dayaks, die nu langzaamaan inzien waaraan ze hun ziel hebben verkocht. ik zag en begreep ook hun angst om tegen de palmoliebedrijven op te treden. Want de palmolie giganten, die gaan letterlijk over lijken.

En natuurlijk zag ik de verschrikkelijke situatie waarin de meeste wilde dieren zich bevinden. Met bijna geen leefgebied over, komen ze steeds meer richting bewoond gebied of palmolieplantages, met alle gevolgen van dien.

Het heeft me diep geraakt maar toch zit ik niet bij de pakken neer. Niks doen is voor mij sowieso geen optie, maar er zijn ter plaatse zoveel hoopgevende initiatieven en projecten waar ik ondanks de ellende energie van krijg. Zoals de enorme herbebossingsprojecten van Willie Smits en mooie projecten met palmolie vervangende producten. Zoals de zeep gemaakt van Tengawang-olie, die ik vorig jaar meenam naar Nederland.

Meer over de zeep en de productie ervan beschreef ik eerder in deze blog.

Borneo deel 2

Dit was eigenlijk een hele lange inleiding om te vertellen dat redelijk onverwachts en veel sneller dan gepland weer vertrek. Ik heb mijn vakantiedagen bij elkaar geschraapt en half september vertrek ik voor de tweede keer dit jaar naar Borneo. Ik ben namelijk weer uitgenodigd om een aantal dingen aan te pakken in en rondom het SIntang Orangutan Center. En dat hoef je mij natuurlijk geen twee keer te vragen!

Tijd om fondsen te werven voor het Opvangcentrum of voor Rowena Goes Ape heb ik dit keer helaas niet, maar ik hoop met goede informatie en misschien wel mooie producten terug te komen, waardoor ik nu mogelijk na afloop fondsen kan gaan werven.

Wat ik dit keer allemaal ga doen voor de geredde Orang-Oetans in Sintang, West Kalimantan, Borneo, vertel ik nog voor mijn vertrek op 15 september.

Selamat tinggal oftewel doei!

>> Bembi slingert door het oefenbos. Daar doe ik het allemaal graag voor! (Foto: Rowena Goes Ape)

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral de Mensapen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als Vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.

Wil je Stichting Rowena Goes Ape steunen met een donatie klik dan HIER. Dank voor je bijdrage!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *