Dit voorjaar werkte ik in Borneo een maand aan een project voor geredde Orang-Oetans in het Sintang Orangutan Rescue Center. Vernietiging van het regenwoud voor palmolieplantages is een van de grootste oorzaken dat de orang-oetan nu met uitsterven bedreigd wordt.
En als je eenmaal zelf de verwoesting en kaalslag hebt gezien, kan je je ogen er niet meer voor sluiten. Niet alleen de orang-oetan is de klos, maar ook de lokale bevolking die van hun land verdreven wordt, geen redelijke bron van inkomsten meer heeft en in een ernstig vervuilde omgeving moet leven.
>> Vlnr: Janneke Bazelmans (Palmolievrij en auteur van het boek Verkapt)), ik , Alexandra Vosmaer (Sintang Orangutan Center) , Yolande Ligterink (Palmolievrij) en Hugo Wortel (Orangutan Rescue en Palmolievrij) (Foto: Rowena Goes Ape)
Schrijfbijeenkomst
Daarom organiseerden Orangutan Rescue en Palmolievrij en ik eerder deze maand een bijeenkomst voor het behoud van het regenwoud.
Tijdens deze bijeenkomst in Heusden-Vesting schreven alle aanwezigen een brief aan minister Kamp (Energie) en staatssecretaris Dijksma (Milieu) om hen te vragen om in de Europese Unie te pleiten voor het afschaffen van het gebruik van palmolie in biobrandstoffen. In Europa gebruiken we bijna de helft van alle palmolie als biobrandstof. En dat terwijl één liter palmoliediesel niet minder CO2 uitstoot, maar juist drie keer zo veel.
Europees Parlement
Het afschaffen van palmolie in biobrandstoffen staat inmiddels al hoog op de Europese politieke agenda. Op 4 april nam het Europees Parlement een niet-bindende resolutie aan over palmolie en ontbossing. De Europese Commissie wordt gevraagd palmolie als biobrandstof voor 2020 af te schaffen. Europa is wereldwijd de drie na grootste importeur van palmolie en verreweg meeste palmolie komt via Nederland de EU binnen. Als minister Kamp tijdens de Milieu- en Energieraad op 19 en 26 juni eveneens zou pleiten voor de afschaffing van palmolie in biobrandstof, zou dat de druk op de Europese Commissie verder vergroten.
>> Grootschalige bosvernietiging voor palmolieplantages (Foto: Greenpeace)
>> Redding van een Orang-oetan (Foto: Rainforest Rescue)
Frontera Invisible
Om de impact van de palmolie-industrie te illustreren, vertoonden we tijdens onze bijeenkomst een korte film over de oprukkende palmolie-industrie in Colombia. Oerwouden over de hele wereld worden namelijk gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Filmmaker Nico Muzi stelde deze film, die momenteel op filmfestivals over de hele wereld draait, ter beschikking.
>> interview met Alexandra Vosmaer (Foto: Rowena Goes Ape)
Helden van de Wildernis
Maar we hadden ook een eigen verhaal. Op het podium interviewde ik Alexandra Vosmaer van het Sintang Orangutan Center op Borneo. De aanwezigen waren blij verrast met haar aanwezigheid! Alexandra ziet de gevolgen van de palmolie industrie dagelijks om zich heen.
Ze was onlangs te zien in “ Helden van de Wildernis” . Een van de afleveringen van dit programma gepresenteerd door Art Rooijakkers is geheel gewijd aan Alexandra, het opvangcentrum voor Orang-Oetans waar zij werkt en de palmolie industrie in Borneo.
Morgen bieden we de brieven aan, samen met Milieudefensie – de initiatiefnemer van de bijeenkomst – aan Minister Kamp.
Fingers crossed!
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.
Zou je me willen steunen met een donatie klik dan HIER. Dank!