Een kijkje achter de schermen bij Rescue Centers voor bedreigde wilde dieren.
Ga je binnenkort met vakantie naar het buitenland of blijf je – net als ik : ) – lekker thuis? Ik heb een aantal opvangcentra op een rijtje gezet waar ik zelf heb gewerkt en die een bezoek meer dan waard zijn.
Inzicht
Je moet in sommige centra wel even- figuurlijk – door het hekwerk van de verblijven heen kijken. En dat is niet altijd makkelijk, want je ziet natuurlijk liever wilde dieren in hun natuurlijke omgeving. Maar als je begrijpt dat de opgevangen dieren uit vreselijk benarde situaties komen en hier een tweede kans op een nieuw leven krijgen, geeft het je in ieder geval inzicht. Inzicht in de achtergrond van de dieren, en de problematiek van handel in bedreigde diersoorten en vernietiging van hun leefgebied. Rondleiders en lokale verzorgers vertellen je er namelijk met hart en ziel over de dieren en hun werk.
In de centra worden de dieren gerehabiliteerd, maken – vaak voor het eerst – kennis met soortgenoten en worden ultimo teruggeplaatst in hun natuurlijke leefgebied. Dieren voor wie dit niet mogelijk is, omdat ze nooit hebben geleerd in het wild te leven, te veel zijn beschadigd of omdat er geen natuurlijk leefgebied meer is, gaan naar wildreservaten of goede dierentuinen.
Ook aandacht voor natuurbescherming en educatie
Alle centra waar ik ben geweest, werk of heb gewerkt besteden naast de dagelijkse verzorging en rehabilitatie van de dieren veel aandacht aan natuurbescherming en educatie. Ze ondersteunen, onderwijzen en werken samen met de lokale bevolking. De dierverzorgers zijn allemaal lokale inwoners – en maken daarnaast ook tijd vrij om toeristen en andere geïnteresseerden rond te leiden. Vaak vragen de centra hier geen vergoeding voor, al is natuurlijk elke gift meer dan welkom. Wel moet je vaak vooraf reserveren. Dit is mijn lijstje:
Almere, Nederland – Stichting AAP
Ik begin dicht bij huis bij, hoe kan het ook anders, Stichting AAP. Hier werk ik zelf elke vrijdag als vrijwillig chimpansee verzorger en mijn bezoek aan het centrum jaren geleden, heeft er toe geleid dat ik zes jaar geleden besloot een dag minder te gaan werken om hier een dag per week chimpansees te verzorgen. Pas maar op dus, een bezoek kan zo maar je leven op z’n kop zetten : )
Chimpansees, makaken, bavianen en andere primaten maar ook vele andere exotische zoogdieren zoals wasberen, eekhoorns, zilvervossen en Savannah-katten zie je tijdens je bezoek.
Elke vrijdag, zaterdag en zondag om 13.30 uur verzorgt AAP gratis rondleidingen langs de Quarantaine, het Apenhuis, het Chimpanseecomplex, de Zoogdierenafdeling en de Apeneilanden.
Je ziet de dieren veelal van een afstand, want ze mogen niet in hun rehabilitatieproces gestoord worden.
Voor de rondleiding (max 2 per boeking en vanaf 12 jaar) kun je hier reserveren:
https://www.aap.nl/nl/rondleiding-aanmelding
Nijeberkoop, Nederland – Felida Big Cat Centre
Tussen de koeien en de schapen op het platteland van Friesland staat een klein opvangcentrum voor katachtigen. FELIDA Big Cat Centre is een centrum van Stichting VIER VOETERS, internationaal bekend als VIER PFOTEN of FOUR PAWS International. Het heeft wereldwijd diverse opvangcentra en reservaten voor beren, orang-oetans en grote katachtigen. FELIDA is hier één van. Ze zorgen voor dieren die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd of verminkt zijn en in slechte omstandigheden moesten leven in privébezit, circussen en erbarmelijke dierentuinen. Op dit moment verblijven er twee Bengaalse tijgers en vijf leeuwen. Ik bezocht het centrum twee jaar geleden en was diep onder de indruk.
FELIDA Big Cat Centre is niet standaard geopend voor bezoekers, maar organiseert jaarlijks bezoekersdagen voor gereserveerde groepen.
Voor rondleidingen kun je hier reserveren: https://www.felidabigcats.org/nl/felida/contact-and-bezoek/
Villena, Spanje – Primadomus
De Spaanse vestiging van Stichting AAP, Primadomus, ligt in Villena, in de buurt van Alicante en Benidorm. Ik bezocht Primadomus in 2015, net voordat AAP startte met de opvang van grote katachtigen. Op dat moment waren er alleen nog chimpansees en andere primaten. Ik was toen al onder de indruk van de omvang van het complex en de enorme buitenverblijven. Sindsdien zijn er alleen maar meer en grotere verblijven bijgekomen.. Zo is het kleinste verblijf van de leeuwen- en tijgeropvang 500m2 en het grootste verblijf maar liefst 4.500 m2.
Het eerste jaar heeft AAP in Primadomus al 8 leeuwen, 4 tijgers, 1 poema en 1 luipaard een nieuwe toekomst kunnen geven. Dieren die stuk voor stuk afkomstig zijn uit de entertainmentindustrie en/ of illegale handel.
Je kunt Primadomus bezoeken met een rondleiding.
Aanmelden via hola-visita@aap-primadomus.org
Tabanan, Bali – Bali Wildlife Rescue Center
Ongeveer een uurtje rijden vanaf het vliegveld op Bali ligt het enige opvangcentrum voor bedreigde wilde dieren op het vakantie eiland. Het centrum vangt dieren op die zijn gered van de illegale handel en toerisme industrie. Veel van de dieren die je hier ziet, komen oorspronkelijk niet eens van het eiland. Het centrum is relatief klein, maar verzorgt meer dan 100 dieren zoals neushoornvogels, krokodillen, honingberen, gibbons en leaf-monkeys.
Je kunt het centrum elke dag vrij bezoeken en krijgt er een prachtige rondleiding van een van de vier verzorgers of de dierenarts en manager (in het midden), die je hierboven op de foto ziet.
Het adres: Jalan Teratai No. 49, Dauh Peken, Tabanan.
Je kunt ze ook mailen voor meer informatie: fnpf.id@hotmail.com
Nusa Penida, Bali – Bali Bird Sanctuary
Ook op het eiland Nusa Penida, een uurtje varen vanaf Bali, is het Bali Wildlife Rescue Center wat ik hierboven noem actief: dankzij hun inzet is het eiland een beschermd gebied geworden voor vogels, waaronder de ernstig bedreigde Bali Starling. Elk dorp op het eiland zet zich nu met behulp van het centrum in om de vogels te beschermen tegen smokkelaars en handelaren. In ruil voor deze bescherming, sponsort de stichting hun kinderen, zodat ze naar school kunnen gaan. Ook leren ze de inwoners over duurzame landbouw en planten ze bomen om de bossen te herstellen.
Je kunt hun werk daar bezoeken en er zelfs overnachten in een van de lodges.
Boeken voor een rondleiding en/of overnachting kan via: fnpf.id@hotmail.com.
En via tripadvisor:
Permuteran, Bali – Reef Seen Zeeschildpaddenopvang
Breng op Bali een bezoekje aan het opvangcentrum en broedplaats voor zeeschildpadden in Permuteran. Het centrum koopt de dieren en de eieren op van lokale vissers, zodat ze niet worden verkocht aan restaurants. Met hun educatieprogramma leren ze de lokale inwoners stap voor stap om beter met de dieren om te gaan en bieden ze hun alternatieven voor de vangst van zeeschildpadden. De gekochte eieren worden in het opvangcentrum uitgebroed. Als de schildpadjes 3 maanden oud zijn, worden ze in zee vrijgelaten.
Het centrum, wat ook een eco-duikresort is, is zonder afspraak te bezoeken: https://reefseenbali.com/turtle-hatchery/
Bitung, Noord-Sulawesi – Tasikoki Wildlife Rescue Center
Ongeveer twee uur rijden vanaf het vliegveld in Manado ligt het Tasikoki Wildlife Rescue Center. In dit centrum zijn zwarte kuifmakaken, honingberen, orang-oetans, babirusa en ontelbaar veel soorten vogels opgevangen. Van alle dieren die hier worden opgevangen, zijn er slechts een paar die op het eiland thuis horen.
Noord Sulawesi is namelijk DE hotspot voor het smokkelen van wilde dieren vanuit heel Indonesië. Hiervandaan gaan de dieren via de Filippijnen de hele wereld over. Tasikoki vangt dan ook voornamelijk wilde dieren op die gered zijn uit handen van smokkelaars. Om ze uiteindelijk weer uit te zetten in hun natuurlijke leefomgeving.
Het centrum ligt aan de kust bij Bitung en je kunt er naast een rondleiding ook een overnachting boeken in een prachtige ecolodge, die bij het centrum hoort. Rondleidingen worden alleen op afspraak verzorgd via:
ecolodge@tasikoki.org
Phnom Penh, Cambodja – Free The Bears
Op dit moment leven er slechts 10.000 honingberen wereldwijd in het wild. Ze worden massaal gebruikt voor de Aziatische gal-industrie – Berengal van zonberen, maanberen en bruine beren wordt in China en Vietnam verkocht als medicijn tegen onder andere koorts, lever- en oogklachten – en voor de entertainment industrie. Daarom reisde ik in 2016 af naar Cambodja om een maand te helpen in het grootste opvangcentrum voor honing- en maanberen Ik leerde er veel over hun verzorging en de bedreigingen die ervoor zorgen dat ze met uitsterven worden bedreigd. Het centrum zorgt voor meer dan 100 beren en is het bezoeken meer dan waard. Als bezoeker loop je namelijk een hele dag mee en mag je zelfs helpen om onder andere voeding voor de dieren klaar te maken.
Reserveren kan via: bearcaretours@freethebears.org
Free Town, Sierra Leone – Tacugama Chimpanzee Sanctuary
Siera Leone is hard op weg om een hele populaire vakantiebestemming te worden. Je krijgt er nu – in tegenstelling tot vele andere Afrikaanse bestemmingen – op het vliegveld gewoon een ‘ visa-on-arrival’. Ben je een van de avonturiers die naar dit land op vakantie gaat, bezoek dan het Tacugama Chimpanzee Sanctuary. Het centrum verzorgt ruim 100 verweesde chimpansees en ligt midden in het National Park nabij de hoofdstad Freetown. De allerjongste dieren zijn afgeschermd van bezoekers, maar je ziet er wel groepen ‘ kleuters’ en grote groepen chimpansees die gerehabiliteerd zijn en in drie enorme semi-wild verblijven leven.
Rondleidingen zijn dagelijks in de ochtend en de middag, maar je kunt er ook overnachten in een van hun ecolodges en van daaruit allerlei andere trips door het National Park maken, waarbij rondleiders je alles vertellen over hun werk om niet alleen de dieren maar ook de omliggende natuur te beschermen in samenwerking met de lokale bevolking.
Door de inspanningen van het centrum is De Chimpansee onlangs door de regering tot Nationaal symbool van Sierra Leone verklaard.
Meer info: https://www.tacugama.com/tour/
Limbe, Kameroen – Limbe Wildlife Centre
Op dit moment even geen populaire reisbestemming vanwege de aanhoudende politieke en economische crisis in het land, maar als je de veiligheidsvoorschriften in acht neemt, is het land zeker een bezoek waard.
Kameroen is namelijk de thuisbasis van enkele van de meest bedreigde en unieke dieren van onze planeet zoals gorilla’s, chimpansees, drills en bosolifanten. Door haar enorme diversiteit in natuur – je vindt er regenwouden, savannen, zandstranden en vulkanen – en wilde dieren wordt Kameroen ook wel “klein Afrika’ genoemd.
Op ongeveer 3 uur rijden van het vliegveld in Duala ligt het Limbe Wildlife Center, een opvangcentrum voor Gorilla’s, chimpansees en diverse andere primaten. Het centrum elke dag zonder afspraak te bezoeken en met een uitgebreide rondleiding leer je veel over de geredde dieren, hun achtergrond en waarom ze met uitsterven bedreigd worden.
Meer info: http://limbewildlife.org/contact-us
Meer weten?
Wil je meer weten over het bezoeken van een van deze Rescue Centers of heb je misschien vragen over een ander opvangcentrum? Aarzel dan niet om me te mailen naar rowena@go-ape.nl. Wellicht kan ik je verder helpen!