Het grootste centrum voor geredde Chimpansees: Save The Chimps

Lees en bekijk het heldhaftige en inspirerende verhaal van primatoloog Dr. Carole Noon (1949-2009), die alles op alles zette om 140 Chimpansees te redden, die jarenlang gebruikt waren door US Air Force voor ruimtevaart onderzoek. In de sanctuary Save The Chimps.

Dierproeven in de ruimte

Muizen, ratten, fruitvliegjes, honden, apen. Allerlei dieren zijn als medisch proefkonijn ruimte in geschoten en zo ook Chimpansees. De meeste dieren overleefden de reis – of de landing – of de experimenten – niet. De eerste chimpansee werd op 31 januari 1961 de ruimte in geschoten. Hij heette Ham en hij was toen drie jaar oud. Ham overleefde de vlucht wel.

Save The Chimps Blog | Rowena Goes Ape (A-B)
>> Chimpansee Ham net voordat hij de ruimte werd ingeschoten (Foto’s: NASA)

Met pensioen in een Chimpansee sanctuary

Toen de Amerikaanse luchtmacht de chimpansees eind ’90 jaren van de vorige eeuw niet meer nodig had, wilde Dr. Noon de dieren overnemen om ze een welverdiend pensioen te geven. Ze richtte ”Save The Chimps” op, een ‘sanctuary’ in Fort Pierce, Florida. In een sanctuary blijven geredde dieren voor de rest van hun leven, in tegenstelling tot een ‘rescue center’, waar de dieren slechts tijdelijk verblijven om daarna uitgezet te worden in hun natuurlijk leefomgeving of bijvoorbeeld in een goede dierentuin.

De luchtmacht stuurde echter de meeste chimpansees naar het biomedisch onderzoekslaboratorium TCF in New Mexico. Dr. Noon klaagde de luchtmacht namens de chimpansees aan en kreeg uiteindelijk de voogdij over 21 chimpansees. In 2002 ging het onderzoekscentrum TCF failliet en redde Save The Chimps nog eens 266 chimpansees die daar verbleven.

Save The Chimps Blog | Rowena Goes Ape (C)
>> Overzichtfoto van het enorme terrein van Save The Chimps (Foto: Save The Chips)

Met meer dan 250 Chimpansees is “Save The Chimps” het grootste chimpansee center van de wereld.

Bekijk hier het filmpje:

Wil je meer weten over de proeven die de luchtmacht met dieren deed, dan raad ik je dit artikel aan van Nemo Kennis Link. Het is een helder en informatief artikel, waar je niet meteen van in een depressie schiet, ook al is het natuurlijk geen opbeurende materie.

Bronnen:

Nemo Kennis Link

Save The Chimps