In de top tien van meest intelligente dieren staat ie bovenaan. De Chimpansee. Chimpansees zijn onze naaste verwanten en hun erfelijk materiaal (DNA) verschilt slechts 2% met dat van ons. We hebben niet alleen uiterlijke overeenkomsten, maar ook vertonen we dezelfde gedragspatronen. Geen wonder dat wetenschappers het gedrag van chimpansees graag blijven onderzoeken. Het vertoont grote parallellen met dat van ons.

Chimpansee beter geheugen dan mens | Rowena Goes Ape 1

>> Foto: BBC Earth

Korte termijngeheugen

Er is tenminste één gebied waarop chimpansees mensen zelfs overtreffen: Het korte termijngeheugen. Een onderzoek van het Primate Research Institute aan de Universiteit van Kyoto, bewijst dat jonge chimpansees een buitengewoon korte termijngeheugen hebben. Beter zelfs dan die van volwassen mensen, blijkt uit tests met dezelfde apparatuur en volgens dezelfde procedure.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the advancement of science (AAAS) werd een video gepresenteerd waarin de opmerkelijke capaciteiten van een chimpansee te zien waren. Daarbij zagen de deelnemers kortstondig in willekeurige volgorde negen cijfers op een scherm, die vervolgens vervangen werden door witte vlakjes. In de test was het zaak deze vlakjes aan te raken in de volgorde van de oorspronkelijke getallen.

De chimpansee slaagde erin om de locatie en de volgorde van de cijfers te onthouden. Geen mens deed dit ze na.

Bekijk hieronder de video van BBC Earth over het onderzoek uit 2007

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.