Verscholen in het Ngogo-jungle van Oeganda leeft een bijzondere groep van wel 200 Chimpansees. De grootste groep die ooit in het wild waargenomen is. Normaal bestaat een groep uit hooguit zo’n 40 tot 50 Chimpansees. De groep wordt sinds 1993 gevolgd door een aantal antropologen, die pas na een paar jaar toestemming kregen van de leider van de groep Hare om ze te volgen met hun camera’s. Tot die tijd rende de groep steeds weg.

Chimpansee Politiek in het kwadraat

Het is een indrukwekkend verhaal over de constante strijd binnen de groep voor status en er wordt Chimpansee Politiek (het boek van Frans de Waal) in het kwadraat bedreven. De dieren bouwen onderling enorme netwerken op en gaan bondgenootschappen aan om hun status te behouden of om hoger in rang te stijgen.

Samen strijden ze om hun territorium te behouden of uit te breiden – ze gaan letterlijk op patrouille – en het gaat er verschrikkelijk heftig aan toe. Onder leiding van Chimpansee ‘ commandant’ Ellington moorden ze ook nog eens een andere bedreigde diersoort volledig uit, de Rode Franje Apen.

25 Jaar

De onderzoekers lopen meer dan 25 jaar mee met de dieren om de grote vraag te kunnen beantwoorden; hoe is zo’n grote groep ontstaan en hoe lang kan deze groep nog standhouden?

Ik ben diep onder de indruk van deze docu, die ook een inkijkje geeft in het werk en de beleving van de onderzoekers, die in 25 jaar meer met Chimpansees zijn opgetrokken dan met hun eigen soortgenoten. Ze zijn erg gehecht geraakt aan de individuele Chimpansees en het raakt ze diep als er een heftig gevecht uitbreekt, laat staan als er een wordt vermoord door een soortgenoot of verdwijnt.

In feite zijn de onderzoekers en de Chimpansees samen oud geworden. Het is dan ook prachtig om te zien dat Hare, de leider van de groep tijdens het begin van hun onderzoek, nu een oude man is die jonge weesjes onder zijn hoede neemt.

Bekijk hieronder de trailer. De docu is te zien op Discovery Channel.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.

Zou je me willen steunen met een donatie klik dan  HIER. Dank!