Met een been nog steeds in Borneo ben ik me aan te oriënteren op een volgend project. Het was eigenlijk een kwestie van tijd voordat ik een deel van mezelf voorgoed zou verliezen in de tropen en de schuldige is zonder enige twijfel het regenwoud in West Kalimantan, waar ik deze zomer enige tijd doorbracht met een team van het Sintang Orangutan Center.

Sinds ik daar back to basic heb geleefd in een gebied wat nu bewoond gaat worden door geredde orang-oetans, wil ik eigenlijk maar een ding: terug naar Borneo en alles doen om te helpen het regenwoud te beschermen.  

Op naar Afrika Blog | Go-Ape (1)
>> Onderweg per boot in Betung Kerihu,  West Kalimantan (Foto: Rowena Goes Ape)

Lees ook mijn blog van vorige maand over de vrijlating van 3 Orang-Oetans.

Maar goed, ik heb mezelf uit mijn “regenwouddip” kunnen trekken en zie langzaam de contouren voor een volgend project opdoemen. 

Op naar Afrika Blog | Go-Ape (2)
>> Leuke kennismaking met het bestuur van de Gorilla Stichting, zomer 2016 (Foto: Gorilla Stichting Nederland)

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Geheel uit mijn comfort zone, wil ik me volgend jaar ook op een ander deel van de wereld te concentreren, namelijk Afrika. Een continent met andere mensapen – Chimpansees, Bonobos en Gorilla’s – andere (sociale) problematiek en een hele andere geschiedenis.  

Terwijl ik in Borneo werkte kreeg ik al een mooie uitnodiging van Limbe Wildlife Centre in Kameroen. Een goede penvriend Elvis Antwi-Baffour van Nature Alive in Ghana ontvangt me daar graag en volgende week hoop ik dat het bestuur van de Gorilla Stichting me kan adviseren. Want een goede voorbereiding is het halve werk en bovendien werd het ook wel eens tijd om naar het continent te gaan waar de mensapen vandaan komen, die ik al bijna vijf jaar als vrijwilliger verzorg bij Stichting AAP!

 

Op naar Afrika Blog | Go-Ape (3)
>> Elke vrijdag verzorg ik geredde Chimpansees bij Stichting AAP. Mijn favoriete dag van de week (Foto: Rowena Goes Ape)

Leefgebieden van de mensapen in Afrika 

Het kleine beetje research wat ik tot nu toe heb gedaan beperkt zich tot het uitzoeken waar de leefgebieden van Chimpansees, Gorilla’s en Bonobo’s zich bevinden. De Chimpansees leven in West en Centraal Afrika: van Senegal via Congo-Kinshasa, ten noorden van de Congostroom, oostwaarts tot westelijk Tanzania. 

Berggorilla’s leven op de grens van de Democratische Republiek Congo met Oeganda en Rwanda. Westelijke Laaglandgorilla’s hebben het grootste verspreidingsgebied van alle gorillaondersoorten. Zij komen voor in Angola, Centraal Afrikaanse Republiek, Republiek Congo, Democratische Republiek Congo, Equatoriaal Guinea, Gabon en Kameroen. De Oostelijke Laaglandgorilla leeft in het oosten van de Democratische Republiek Congo en de Cross River Gorilla waarvan er nog maar ongeveer 300 over zijn, komt voorin het grensgebied van Kameroen en Nigeria aan de bovenloop van de Cross River. (Bron: Gorilla Stichting Nederland)

 De Bonobo leeft uitsluitend in het woud ten zuiden van de Congostroom in Congo. 

 Zie ook deze handige kaart van AWF

Op naar Afrika Blog | Go-Ape (4)
>> Distribution Map of Gorilla, Chimpanzee and Bonobo (Foto: AWF)

Tips? Graag! 

Waar kan ik me het best nuttig maken? Waar zitten goede opvangcentra en welk land is een redelijk stabiel? Dat ga ik de komende tijd uitzoeken.

Mocht je tips of suggesties voor mij hebben dan hoor ik dat heel graag.  

 

RGA Blog FOOTER 1600x500 (250)

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *