Spreek jij ook chimpansee gebarentaal? Van een eenvoudig knikje met het hoofd tot het wijzen naar een voorwerp. Mensen gebruiken allerlei gebaren om hun verbale communicatie te ondersteunen.
Dat mensen ook gebarentaal begrijpen die door andere mensapen wordt gebruikt, blijkt uit een nieuw onderzoek dat deze maand is gepubliceerd.
Gebarentaal als communicatiemiddel
Mensapen gebruiken meer dan 80 verschillende signalen om te communiceren. Gebarentaal is een belangrijk onderdeel van hun sociale leven. Ze gebruiken gebaren om te vragen om voedsel, om het goed te maken na een ruzie en voor sociale interactie in het algemeen. Er zijn ook veel verschillende soorten gebaren. Voor sommigen worden alleen de handen gebruikt, voor anderen wordt de ander aangeraakt en voor weer andere gebaren worden voorwerpen gebruikt, zoals stokken, bomen en bladeren.
Het onderzoek
Onderzoekers van de faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de Schotse St. Andrews Universiteit stelden eerder al vast dat chimpansees en bonobo’s meer dan 90 procent van hun gebaren delen.
Voor dit onderzoek liet men meer dan 5000 mensen filmpjes zien van gebarende chimpansees en bonobo’s.
En wat blijkt?
In meer dan 50 procent van de gevallen schatten de proefpersonen, die geen enkele voorkennis hadden over de gebaren en zonder context, juist in wat de betekenis van het gebaar was. Dat was meer dan het dubbele dan wat de onderzoekers verwachten hadden.
Gedeelde voorouders
De studie maakte deel uit van een lopend onderzoek over de oorsprong van de taal te begrijpen door de communicatie bij onze naaste familie in het dierenrijk zorgvuldig te bestuderen.
De resultaten suggereren dat hoewel mensen deze gebaren niet langer gebruiken, we een goed begrip van een gedeeld voorouderlijk communicatiesysteem hebben behouden.
De bevindingen van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS Biology. Je kunt ze hier lezen.
Bronnen
PLOS Biology
BBC
Wil je ons werk steunen?
De missie van Go Ape Foundation is om de chimpansee en hun leefgebied te beschermen. Chimpansees zijn nauw verwant met ons mensen en hun DNA komt voor 98,5% overeen. Hun voortbestaan wordt bedreigd door o.a. landroof t.b.v. palmolieplantages, illegale houtkap, mijnbouw en handel in wilde dieren. Daarom richten we ons op alle (onder)soorten chimpansees waarvan sommige al bijna zijn uitgestorven helaas.
Wij werken samen met Afrikaanse opvangcentra en ondersteunen kleinschalige projecten in West en Centraal Afrika waar ze leven.
Je kunt ons steunen door een donatie te doen of een chimpansee te adopteren. Klik daarvoor op één van de knoppen hieronder. Ontzettend bedankt voor je support!