“Hope” is een prachtige korte documentaire over de mensen die de berggorilla’s in Rwanda beschermen. Zeven dagen per week, 9 uur per dag, 365 dagen per jaar werken ze in teams in een gebied waar het tien maanden per jaar hard regent en confrontaties met stropers en rebellen in de grensgebieden dagelijks op de loer liggen.  “Hope” is uitgebracht in 2014 en neemt je mee achter de schermen van het Karisoke Research Center in Rwanda – 46 jaar nadat Dian Fossey daar haar baanbrekende werk begon met berggorilla’s.

Anno 2019: meer dan 1000 berggorilla’s

Al het extreme harde werk om de berggorilla’s te beschermen en de lokale bevolking te ondersteunen en op te leiden, zodat zij helpen de dieren te beschermen alsmede het opzetten van eco-toerisme in het gebied, heeft zijn vruchten afgeworpen. Want anno 2019 is het aantal berggorilla’s gegroeid van 300 in 2014 naar ruim 1000 dieren in 2019.

De enige overgebleven populaties van berggorilla’s leven in Rwanda, Oeganda en de Democratische Republiek Congo. Oplaaiende politieke conflicten, dodelijke ziekten zoals ebola, stropers, ontbossing voor landbouw en olieboringen blijven een constante bedreiging in hun voortbestaan.

Je kunt “Hope” hieronder bekijken.

De film won in 2014 een onderscheiding voor ‘Beste korte film’  op het Wildlife Conservation Film Festival en is ingesproken door niemand minder dan Sir David Attenborough.

Outdoor kledingmerk Graghoppers produceerde de film.
Een prachtig voorbeeld hoe bedrijven zich kunnen inzetten om te helpen de natuur te beschermen.

Bronnen

The Dian Fossey Gorilla Fund International