Lulingu is een Grauer Gorilla. Grauer Gorilla’s, ook wel oostelijke laaglandgorilla’s genoemd, zijn de allergrootste van de vier ondersoorten gorilla’s. Mannetjes kunnen tot wel 240 kilo zwaar worden met een lengte van 1,80 meter.

Er komt heel wat kijken bij de opvang en rehabilitatie van een geredde baby en de korte documentaire ‘Saving Lulingu the Baby Gorilla’ geeft dat prachtig weer. Niet alleen volg je baby Lulingu in haar reis naar een nieuw leven, je krijgt ook uitgebreid een kijkje in de keuken van het complexe werk van een verzorger van geredde Grauer Gorilla ’s en mensapen in het algemeen.

Grauer Gorilla Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Lulingu liefdevol opgevangen door haar nieuwe familie (Foto: GRACE)

De Grauer Gorilla is ernstig bedreigd

Lulingu is een Grauer Gorilla. Grauer Gorilla’s, ook wel oostelijke laaglandgorilla’s genoemd, zijn de allergrootste van de vier ondersoorten gorilla’s. Mannetjes kunnen tot wel 240 kilo zwaar worden met een lengte van 1,80 meter.

Grauer Gorilla’s leven alleen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DCR), een land wat decennia lang geteisterd wordt door ernstige conflicten.

Het Gorilla Rehabilitation and Conservation Education (GRACE) Center, waar deze docu zich afspeelt, ligt in het hart van een conflictgebied in de oostelijke provincie van de Democratische Republiek Congo. GRACE is het enige opvangcentrum ter wereld voor de Grauer Gorilla.

De plaats voor het opvangcentrum is strategisch gekozen, namelijk in de natuurlijke habitat voor Grauer Gorilla ‘s. Zo kunnen de dieren mogelijk ooit weer ‘op locatie’ worden uitgezet in het wild.

Populatie van de Grauer Gorilla

Het aantal Grauer Gorilla’s is door verlies aan habitat voor landbouw, mijnbouw en houtkap en de voortdurende conflicten in het gebied dramatisch afgenomen. De dieren worden afgeslacht door stropers en rebellen voor hun vlees (‘bush-meat’) – wat veel geld oplevert – en de babies worden verkocht aan handelaren. En dat is ook de reden waarom in opvangcentra veelal alleen jonge dieren worden binnengebracht. De rest van de familie is voor die tijd al gedood.

Grauer Gorilla Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Foto: GRACE

In 2018 brak er ook nog eens opnieuw Ebola uit in DCR en het virus, wat ook dodelijk is voor mensapen, heeft inmiddels ook het leefgebied van de Grauer Gorilla’s bereikt.

Naar schatting leven er nog maar 3.800 Grauer Gorilla’s in het wild, maar het werk van GRACE geeft hoop op een toekomst voor de dieren. En misschien draagt deze prachtige documentaire daar ook een steentje aan bij.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de Grauer Gorilla of een van de andere (onder)soorten Gorilla’s of wil je GRACE helpen, bekijk dan eens de site van Gorilla Stichting Nederland. Zij ondersteunen GRACE en vele andere projecten die de Gorilla en hun leefgebied beschermen.

Bronnen

gracegorillas.org

Gorillastichting.nl