Ken je dat onderbuik gevoel dat er grote veranderingen in de lucht hangen? Veranderingen die een land misschien wel in een klap weer op de kaart kunnen zetten. Sierra Leone maakt zulke grote stappen op het gebied van natuurbescherming, eco-toerisme en de daarmee gepaard gaande economische ontwikkelingen, dat het land misschien binnenkort wel ‘the place to go’ is. Ik voel me bijna bevoorrecht dat ik er volgende weer ben om de organisatie te helpen die een drijvende kracht is achter deze veranderingen, het Tacugama Chimpanzee Sanctuary.

Sierra Leone Chimpansee Blog | Rowena Goes Ape (2-3-4-5)
>> © Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Chimpansee als nationaal symbool

2019 was een jaar vol highlights voor Sierra Leone. Het bezoek van Jane Goodall aan het land en aan Tacugama Chimpanzee Sanctuary was wereldnieuws, want tijdens haar bezoek werd de Chimpansee uitgeroepen tot het nationale symbool van het land, een visum on arrival voor de meeste toeristen (das echt uniek voor west en centraal Afrika!) en de regering heeft aangegeven eco-toerisme als een belangrijke – misschien wel de belangrijkste – bron van inkomsten te gaan inzetten.

Mijn onderbuik gevoel is dus meer dan alleen een gevoel, het is gebaseerd op keiharde feiten : )

Sierra Leone Chimpansee Blog | Rowena Goes Ape (6-7-8-9)
>> Van linksboven met de klok mee • Mangroves beschermen door de vrouwen die oesters oogsten te leren dat te doen zonder de mangroves te vernietigen • Plantjes planten samen met de lokale bevolking • Rangers opleiden • Educatie van de lokale bevolking (© Tacugama Chimpanzee Sanctuary)

Natuurbescherming

Over twee weken ga ik weer aan de slag in het Tacugama Chimpanzee Sanctuary.

Als je Tacugama of toerisme in Sierra Leone googled zie je dat het centrum nu het hoogtepunt is in het land voor eco toeristen. Naast de opvang en rehabilitatie van  bijna honderd geredde chimpansees zijn er namelijk eco-lodges waar je een aantal dagen kunt verblijven en mooie tours in het omliggende regenwoud.

Op dit moment is Tacugama bezig met het beschermen en ontwikkelen van diverse natuurgebieden elders in het land, waarvan ik de twee belangrijkste nu noem:  Sorbengi Forest in het Moyamba District (kaartje A) en Loma Mountains National Park (kaartje C)

Sierra Leone Chimpansee Blog | Rowena Goes Ape (A-B-C)
>> Van linksboven met de klok mee A) Moyamba District B) Overzicht Sierra Leone, Tacugama ligt net onder Freetown C) Loma Mountains

Samen met de lokale bevolking, die wordt opgeleid en ondersteund om niet alleen hun habitat te bewaren en op een duurzame manier te ontwikkelen. maar ook om die te beschermen. Zo worden er in elk dorp mensen getraind tot ranger en eco-guard. Rondom de natuurgebieden worden ecologische zones gecreëerd, zodat wilde dieren niet in conflict komen met de boeren die eromheen hun producten verbouwen. Eco-toeristen kunnen er binnenkort hun hart ophalen met vogelspot reizen in Sorbengi Forest en ander wildlife in het noorden van het land.

Alle ballen op Loma

Er zijn naar schatting nog maar 5000 West-Afrikaanse chimpansees in leven in het wild en de allergrootste populatie bevindt zich in het Loma Mountain National Park in Sierra Leone: 1400!

Alle reden dus om dit gebied heel snel te beschermen en Tacugama gaat daar dit jaar grote vaart achter zetten. Directeur en oprichter van Tacugama, Bala Amarasekaran, vertelde me er vorige maand  uitgebreid over tijdens de PASA Strategic Directors Conference in Zuid-Afrika en we hebben afgesproken de gebieden in januari samen te bezoeken. Na mijn bezoeken zal ik hier uiteraard meer over vertellen!

Handen uit de mouwen

Mocht je denken dat ik alleen een beetje ga rond rijden in Sierra Leone, lees dan nog maar even verder; )

Tacugama gaat namelijk al haar chimpansees op hun gezondheid controleren van 20 januari tot 8 februari 2020.

Vanuit de hele wereld worden er dierenartsen en assistanten ingevlogen en met een team  van totaal 10 man gaan we aan de slag. 92 chimpansees in totaal, 4 tot 5 per dag. Want de hele procedure kost per dier meerdere uren.

Onder narcose worden ze onder andere nagekeken op goede werking van hart en vaten, diverse ziekten zoals SIV, Hep B/C, typhus,malaria en Tuberculose, parasieten, hun lever en nierfuncties en hun algehele fysieke toestand.

Een mega operatie onder grote tijdsdruk en ik ben samen met de dierenarts Andrea Pizarro van Tacugama verantwoordelijk voor coördinatie van het project en ik monitor de dieren als ze uit narcose komen.

‘Bereid je maar voor op je zwaarste en meest intensieve project ooit’, zei Andrea tegen me eerder dit jaar. En daar kan ze best wel eens gelijk in hebben.

Sierra Leone Chimpansee Blog | Rowena Goes Ape (10)
>> Ik aan het werk in de kliniek van Tacugama – zonder stroom dus met zaklamp op zonne-energie (2018) (© Rowena Goes Ape)

Een Tikkie voor een mondkapje

Voor dit laatste project moeten nog een hoop spullen worden aangeschaft, zoals naalden, zaklampen op zonne-energie (de stroom valt nogal eens uit), handschoenen en mondkapjes. Veel van die spullen probeer ik in Nederland te kopen en mee te nemen, naast brillen op sterkte en werkende oude mobieltjes voor de medewerkers van Tacugama.

Elke bijdrage is welkom natuurlijk, misschien hebben jullie onze kleine Tikkie campagne gezien?

Via deze link kun je alsnog een kleine bijdrage doen.

Dank!