“ Help! Onze egelopvang zit overvol en wij zoeken tuinen waar de egels straks kunnen overwinteren”, luidde de noodkreet van Egelopvangcentrum ZHZ in november van dit jaar.

>> Foto: Egelopvang ZHZ

Ik kwam meteen in actie. Nu is daar niet zoveel voor nodig. Als ik een dier in nood kan helpen doe ik dat direct. Dit was een duidelijke ‘ call to action’. Ik liet direct alles uit mijn handen vallen en belde de egelopvang.

“ Wij zijn op zoek naar grote tuinen, vol blad en het liefst met veel schuilplaatsen”, vertelde de beheerster van het opvangcentrum me. “De jonge egels zijn nu nog te licht en moeten nog aansterken, maar we verwachten dat ze binnenkort op gewicht zijn en dan moeten ze zichzelf redden in de natuur”.

Verstedelijking

En dat is nu juist het probleem, de natuur. Door de oprukkende verstedelijking en tuinen met grotendeels tuintegels is er steeds minder plaats over voor egels om te leven. Ieder blaadje wordt de tuin uitgeblazen, dus overwinteren onder een dikke laag blad wordt steeds ingewikkelder voor de dieren.

Gelukkig is het in mijn tuin een walhalla voor egels. “ Organisch Design’ noem ik het zelf gekscherend, als iemand vraagt waarom ik mijn tuin weer eens niet heb aangeveegd.

>> Foto: Rowena Goes Ape

Ik ging direct aan de slag en heb inmiddels verschillende hopen met metershoog blad verzameld. Tot twee keer toe, want windkracht 7 begin december zorgde ervoor dat alle hopen blad voor mijn voordeur lagen.

Winterslaap

Van de week belde ik de beheerster, omdat de egels nog steeds niet waren gebracht. Ik maakte me wat zorgen. Het is behoorlijk warm voor de tijd van tijd jaar, zorgde dit ervoor dat de dieren nog steeds niet aan winterslaap toe waren? En betekent dit dat hun winterslaap in tijd opschuift of zijn ze het zoveelste slachtoffer van de klimaatverandering?

De beheerster stelde me gerust. Door de lange en warme nazomer is de tweede leg van veel egels later geboren. De opvang kreeg hierdoor ook later de kleine egels binnen en daarom duurt het ook wat langer voordat ze groot en zwaar genoeg zijn om in de natuur te overwinteren. Mogelijk schuift het winterslaapseizoen gewoon wat op en zo niet, dan is kunnen de gezonde egels hun dagelijkse kost – insecten, slakken en wormen- gewoon nog zelf bij elkaar zoeken.

Vriendelijk

Ik ben er in ieder geval helemaal klaar voor. Ik hoop dat ik een stuk of vijf van deze stoere beestjes kan opvangen. Egels zijn solitaire dieren, maar ze zijn heel vriendelijk van aard en verdedigen hun territorium niet. Ze gaan elkaar gewoon uit de weg.

Logo | Rowena Goes Ape

Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen en dan vooral primaten is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door teBloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.