In 1978 maakt het grote publiek voor het eerst kennis met de Berggorilla.
De toen 22 jarige bioloog en natuurbeschermer Ian Redmond werkte als onderzoeksassistent van Dr. Dian Fossey in de jungle van Rwanda en het was Ian die de wereldberoemde natuurfilmer David Attenborough en een BBC-crew meenam naar de Gorilla’s. De film Life on Earth die Attenborough daarna over de Berggorilla’s maakte werd een wereldhit en veranderde daarmee het lot van de bijna uitgestorven mensaap, aldus Redmond.
40 Jaar later
Nu 40 jaar later, bezocht Ian Redmond de groep Berggorilla’s opnieuw. Hij ontmoet de Gorilla’s uit de film van Attenborough met inmiddels 26 kinderen, 17 kleinkinderen en een achterkleinkind. Bekijk het prachtige interview wat hij hierover geeft aan de Engelse krant Mirror:
De mythe van de Berggorilla
De eerste verhalen over de berggorilla’s kwamen van ontdekkingsreizigers die terug kwamen uit de nevelwouden op de grens van de Democratische Republiek Congo met Oeganda en Rwanda.
De ontdekkingsreizigers hadden in de gebergten gevaarlijke zwarte monsters gezien, misschien wel half mens, half dier. Deze beschrijving destijds was voldoende inspiratie voor veel filmmakers en de mythe King Kong, de reuzenaap, werd een feit.
Het leefgebied van de berggorilla is vaak gehuld in wolken en mist. Dit is ook de verklaring voor de titel van het wereldberoemde boek – en later de film – Gorilla’s in the Mist van Dian Fossey. De onderzoeker die jarenlang in Rwanda berggorilla’s observeerde.
Ook David Attenborough had de dieren voor zijn bezoek aan Rwanda nog nooit ontmoet, laat staan vastgelegd op film.
Zijn ontmoeting met de berggorilla’s die, ondanks dat het wilde dieren zijn, verliep bijzonder vreedzaam. Sterker nog – David ligt letterlijk tussen een aantal jonge dieren in het bos. Zijn filmopnamen veranderde de kijk van mensen op deze dieren.
David Attenborough with gorillas Life on Earth 1979
De Berggorilla, de enige mensaap die in aantal weer toeneemt
Toen Atttenborough het werkgebied van Dian Fossey betrad was de Berggorilla nagenoeg uitgestorven. Er leefden minder dan 250 dieren in het wild en men voorspelde dat ze voor het eind van de eeuw uitgestorven zouden zijn. Vrijwel direct na het uitkomen van de film en met geld dat Attenborough verdiend had aan de film werden eco-toeristische initiatieven in het gebied opgezet zodat, gedoseerd en onder begeleiding, kleine groepen toeristen de dieren van dichtbij konden bewonderen.
Ook werd het gebied meteen beschermd tegen verdere boskap en stropers. Inmiddels zijn er meer dan 1000 Berggorilla’s. De enige mensaap op aarde die, hoewel ze nog steeds in gevaar zijn, op dit moment in aantal toeneemt. De toename lijkt in direct verband te staan met het introduceren van parkwachters, welzijnsprojecten en de introductie van toerisme op gereguleerde basis. Het direct contact met de dieren werd vrijwel direct na de film verboden. Omdat mensapen in DNA nauwelijks van ons mensen verschillen, kunnen wij al onze ziekten aan hen overdragen. En een eenvoudige verkoudheid van een mens kan fataal zijn, zeker voor een jonge mensaap.
Bezoek de Berggorilla virtueel
Lang leve de techniek, want tegenwoordig hoef je niet meer zelf naar het gebied af te reizen om de dieren te kunnen zien. Je kunt zelfs Poppy, de toen tweejarige baby die naast Sir David Attenborough speelt, volgen via deze link.
Bronnen