Leonardo DiCaprio greep tijdens de laatste Oscaruitreiking de kans om te spreken over de huidige milieu- en natuurproblematiek en hij noemde het ‘Leuser Ecosystem’ in Sumatra in het bijzonder als “De laatste plaats op aarde waar Sumatraanse Orang-Oetans, Tijgers, Neushoorns en Olifanten samenleven in het Wild”. Met zijn stichting vecht hij keihard om dit gebied, wat bedreigd wordt door de allesvernietigende palmolie industrie, te beschermen.
>> 3e van links Leonardo DiCaprio (Foto: Ecowatch.com)
In 2015 maakte National Geographic al een prachtige documentaire waarin dit gebied een grote rol speelt. Ecoloog Chris Morgan reist af naar de jungle van Noord-Sumatra om te onderzoeken wat er gedaan wordt om de wilde Orang-Oetan te redden. Zo actueel nu beide Orang-Oetan soorten (de Sumatraanse en de Borneose) met uitsterven worden bedreigd.
Lange weg naar onafhankelijkheid
Chris bezoekt natuurbeschermers die proberen de trend te keren door verweesde Orang-Oetans de survival vaardigheden te leren, die ze nodig hebben om terug te kunnen keren naar de jungle. Jonge Orang-Oetans zijn langer dan enig ander dier afhankelijk van hun moeder. De eerste negen jaar van hun leven leren ze van haar de kunst om te overleven in het wild, van klimmen tot plantenkennis. En het leren klimmen in een hele klus, wat deze film goed laat zien. In het quarantaine centrum wat hij bezoekt ziet hij hoe verzorgers dit leren aan de jonge Orang-Oetans. Het is een full-time job, 7 dagen per week, elk uur van de dag.
>> In het centrum van Quarantine Orangutan Conservation Program worden verweesde Orang-Oetans opgevangen. 50% Daarvan is jonger dan 5 jaar (Foto: National Geographic)
>> Documentairemaker Chris Morgan met een 6 maanden jonge Orang-Oetan tijdens haar eerste klimles in het quarantaine centrum (Foto: National Geographic)
Leuser Ecosystem
Om te begrijpen welke survival skills moeten worden geleerd aan de weeskinderen gaat Morgan met onderzoeker Caroline Schuppli naar Suaq Balimbing in het hart van het Leuser Ecosysteem.
Suaq is de thuisbasis van de dichtste populatie van orang-oetans op aarde, waar deze normaal gesproken solitaire apen hebben geleerd buitengewoon sociaal te zijn. Hier leren de jongen niet alleen van hun moeder maar ook van elkaar volwassen te worden. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze hier dicht op elkaar leven.
Hoop voor de toekomst
De film sluit af met de Orang-Oetan Udin, die wordt terug geplaatst in het wild op de noordpunt van Sumatra. Hier ziet hij allemaal bekende gezichten uit het weeshuis. Chris is ervan overtuigd dat de buitengewone intelligentie, hun aangeboren nieuwsgierigheid en het innovatieve vermogen van de Orang-Oetan hoop biedt voor de toekomst van de soort.
>> Chris Morgan met Orang-Oetan Udin en verzorger pal voor de terugplaatsing (Foto: National Geographic)
Klik hier om de documentaire te zien.
>> The Making of …. (Foto: National Geographic)
Met uitsterven bedreigde dieren helpen en verzorgen is mijn passie. De problematiek is enorm maar ik geloof er heilig in dat ook kleine beetjes zullen helpen. Als steeds meer mensen een beetje doen zal dat bijdragen aan een iets betere wereld met daarin een veilige plek voor wilde dieren en daarmee ook voor de mens. Dus draag ik ook mijn steentje bij, ik kan niet anders. Door te Bloggen, mijn avonturen op Social Media te posten en Fondsen te werven. Maar zeker ook door als vrijwilliger de handen uit de mouwen te steken en letterlijk geredde en getraumatiseerde dieren te verzorgen in allerlei Rescue Centers zowel in Nederland als daar buiten.