Hij draait al sinds 28 december, dus mocht je nog tijd hebben, ga dan naar deze film: JANE. Natuurlijk ben ik ook gaan kijken!

“Staring into the eyes of a chimpanzee, I saw a thinking, reasoning personality looking back”

JANE is een documentaire over het vroege veldwerk van Jane Goodall. Op de plek waar ze zich het gelukkigst voelde. Tussen de chimpansees in de jungle van Gombe, Tanzania.
Een groot deel van de film bestaat uit originele16 mm-beelden, vastgelegd door Hugo van Lawick, een natuurfilmmaker die een aantal jaar met Jane getrouwd was.

De film laat tot in detail Jane’s toenadering tot de dieren zien, haar toewijding maar ook hoe het moederschap van een van de chimpansees de opvoeding van haar eigen kind heeft beïnvloed.Mooie beelden, interessante anekdotes en een volle zaal! Ik was onder de indruk van deze documentaire.

JANE Review Blog | Rowena Goes Ape (1)
>> Foto: Rowena Goes Ape

Wetenschappelijke pionier

Jane Goodall was oorspronkelijk aangewezen om de chimpansees te bestuderen door Dr. Louis Leakey, die meer wilde ontdekken over het gedrag van vroege mensen. Jane was de eerste persoon ooit om dit veldwerk te gaan doen . Eerdere onderzoeken naar primaten waren beperkt tot dieren in gevangenschap, maar Leakey geloofde dat er veel meer te leren was door de dieren in hun natuurlijke habitat bestuderen.

Zonder een academische opleiding en dus ook zonder vooroordeel en met een frisse geest observeerde Jane helemaal alleen het gedrag van onze achterneven. Maar wat voortkwam uit haar werk zette de wetenschap compleet op zijn kop: empathie, gereedschapsgebruik en bewustzijn wat tot die tijd alleen was voorbehouden aan de mens, nam Jane waar bij de groep chimpansees die zij observeerde.

“Now we must redefine tools, redifine men or accept Chimpanzees as humans”, was de opmerkelijke uitspraak van Louis Leakey. Geen gek idee wat mij betreft.

JANE Review Blog | Rowena Goes Ape (2)
>> Chimpansee gebruikt gereedschap (Foto: BBC)

Status: ernstig bedreigd

Ondanks haar revolutionaire onderzoek, alle opgedane kennis, de projecten die dankzij en met Jane zijn opgestart om de chimpansee en hun leefgebied te beschermen blijft anno 2018 de populatie van de chimpansee in Afrika verder dalen. Honderd jaar geleden waren er twee miljoen. Tegenwoordig zijn er minder dan 200.000. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn het verdwijnen van hun leefgebied en de jacht op de dieren voor toeristische doeleinden en bushmeat.

 

RGA Blog FOOTER 1600x500 (250)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *